Šojgu upozornil, že USA plánujú odstúpiť od kľúčovej dohody o odzbrojení

11.07.2018 | 13:24
  0
Ruský minister obrany sa taktiež zmienil o hybridnej vojne, ktorú vo svete vedú štáty Západu.

Spojené štáty plánujú odstúpiť od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) z roku 1987. V rozhovore, ktorý vyšiel v stredu v talianskom denníku Il Giornale, to vyhlásil ruský minister obrany Sergej Šojgu.

„USA sa pripravujú na odstúpenie od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu a ako dôvod uvádzajú porušovanie zmluvy zo strany Ruska,“ uviedol Šojgu, ktorého citovala agentúra TASS.

Predmetné obvinenia zo strany USA pritom označil na úplne nepodložené. Z flagrantného porušovania uvedenej kľúčovej odzbrojovacej dohody naopak obvinil Spojené štáty, ktoré podľa neho rozmiestňujú v Európe vertikálne odpaľovacie zariadenia MK 41, schopné odpaľovať strely s plochou dráhou letu typu Tomahawk.

„V ich dosahu je takmer celá európska časť Ruska,“ vyhlásil Šojgu.

Spojené štáty už nejaký čas podozrievajú Moskvu z porušovania INF, čo však Moskva popiera. NATO sa obáva, že vďaka vývoju systému rakiet s plochou dráhou letu 9M729 odpaľovaných zo zeme bude môcť Moskva bez varovania alebo takmer bez varovania zaútočiť v Európe jadrovými zbraňami.

Americká veľvyslankyňa pri NATO Kay Baileyová-Hutchisonová vo februári povedala, že ak „Rusko nebude zmluvu dodržiavať, bude musieť niesť následky toho, že nijaká zmluva nebude“. Senát USA už – v súvislosti s údajným porušovaním INF zo strany Ruska – splnomocnil vládu na prípadné odstúpenie od tejto zmluvy.

INF podpísali 8. decembra 1987 sovietsky vodca Michail Gorbačov a vtedajší americký prezident Ronald Reagan.

Západ vedie hybridnú vojnu

Ruský minister obrany ďalej v rozhovore pre taliansky denník uviedol, že štáty Západu a predovšetkým USA plánovali destabilizovať situáciu na Kryme pomocou hybridnej vojny, rovnako ako to urobili v Iraku, Juhoslávii, Líbyi a Sýrii.

„Jednoducho sme nedovolili našim kolegom spoza oceánu realizovať tieto plány na Kryme. Naopak, uskutočnilo sa tam referendum a v ňom sa obyvatelia polostrova slobodne rozhodli odtrhnúť sa od Ukrajiny,“ dodal Šojgu.

„Na Ukrajine sme boli svedkami tejto hybridnej vojny tesne pred ozbrojeným prevratom, ktorý sa uskutočnil vo februári 2014. Treba poznamenať, že európske štáty sa pasívne zúčastnili týchto hybridných akcií,“ poznamenal ruský minister.

Zdroj: pravda.sk / rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti