SOCIÁLNY ŠTÁT NA OSTROVE STABILITY

21.03.2017 | 09:51
  0
Slovenská republika NIE JE sociálny štát!

Všetci na Slovensku sa upokojíme! Áno!?

Slovenská republika NIE JE sociálny štát!

Ústava Slovenskej republiky (Ústava SR) ešte pred svojím prvým znásilnením, pardon, zase preklep, hlboko sa ospravedlňujem, budem si musieť na toto dávať pozor! Takže ešte raz. Ústava SR ešte pred svojou prvou zmenou (áno, takto je to správne! Určite?) uvádzala vo svojom článku 1:

„Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.“

Toto ustanovenie sa nemenilo. Zmenil sa článok ako celok. Bol sem doplnený odsek a to ods. 2, čím sa toto pôvodné ustanovenie stalo odsekom 1 článku 1.

Z tohto článku vyplýva hneď 5 vecí. Štát, v ktorom žijeme, je:

  1. 1. zvrchovaný,
  2. 2. demokratický,
  3. 3. právny a
  4. 4. nemá ideologické ani náboženské zameranie.

To sú ale 4. Kde zostalo to „po 5.“? 

To je hneď druhé slovo tohto článku. Slovenská republika neznamená len názov nášho štátu, ale je zároveň aj označením formy vlády – republikou. 

No je tu ešte jedno slovo, ktoré je z hľadiska výkladu Ústavy SR možné ponechať bokom. Tým slovom je „štát“. S týmto pojmom je však spojených veľmi veľa závažných otázok, ktoré naopak nie je možné ponechať bokom.

Štát ako územný celok so stálym obyvateľstvom jestvuje dlhodobo. No stále sa mení a vyvíja. Práve preto je z hľadiska výkladu Ústavy dôležité rozlíšenie, či je štát, v ktorom žijeme, právnym štátom alebo policajným štátom. Ďalší rozmer, ktorý môžeme rozoznávať je, či je to právny štát alebo sociálny štát. 

Z hlavných „povahových“ čŕt Slovenskej republiky vyplýva, že SR naozaj nie je sociálny štát. Ale je to naozaj tak? Veď všetci, čo vieme čítať, musíme konštatovať, že to tam napísané nie je. Tak čo teraz?

Vzniká tu vákuum. Diera, ktorú treba zaplátať. Ono by to bolo možné. 

Ústava SR v čl. 55 ods. 1 ponúka túto možnosť. Ten znie:
„Hospodárstvo Slovenskej republiky sa zakladá na princípoch sociálne a ekonomicky orientovanej trhovej ekonomiky.“

Takže tu máme čl. 1 ods. 1 a čl. 55 ods. 1. Čiže k dispozícii sú „múka a voda“. Ako z týchto dvoch ingrediencií upiecť „koláč“, ktorý by nasýtil každého a všetkým by chutil? Je potrebné nájsť „kuchára“, ktorý to dokáže. Slovenská republika takého „kuchára“ má. Je ním Ústavný súd SR. On jediný by mohol postaviť „most“, spojiť tieto dve ustanovenia a z právneho štátu urobiť sociálny a právny štát. 

Ale v dnešnej dobe nie je dôležité, čo Ústavný súd ako jediný ústavný orgán oprávnený vykladať Ústavu SR dokáže. Dôležité je, ako sme dnes počuli od pána Budaja, ako je „zafarbený“. Tento, resp. budúci Ústavný súd SR by nemal byť „jednofarebný“. Ak by mal byť podľa neho „dúhový“, tak asi začnem spievať! Ak tým mal pán Budaj na mysli, že má byť „bezfarebný“, tak som spokojná. 

Je tu však ale ešte aj iná možnosť. Každý, kto chce žiť v „sociálnom“ štáte, sa môže odsťahovať do Turecka. To je totiž podľa článku 2 tureckej Ústavy „demokratický, sekulárny, SOCIÁLNY a právny štát,...“. 

Zostáva na každom, čo si vyberie a kde chce žiť! Či sa odsťahuje alebo ... 

Toto nechám na každom VOLIČOVI!

Judita L.

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti