SNS: Migračný pakt OSN povyšuje práva migrantov nad slobody a práva pôvodného obyvateľstva

10.11.2018 | 12:49
  0
Národniari v sobotu informovali, že do parlamentu predložili návrh, ktorým by Slovensko odmietlo podpísať kontroverzný dokument.

Slovenská národná strana (SNS) nechce, aby bol Globálny pakt OSN pre Slovensko záväzný. Do Národnej rady SR predložili národniari uznesenie, v ktorom navrhuje, aby sa Slovensko k paktu o migrácii nepridalo. Dokument je podľa SNS vo filozofickom rozpore a nesúlade so slovenskou aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou. SNS o tom informovala vo svojom sobotňajšom stanovisku.

Globálny pakt OSN podľa národniarov povyšuje práva migrantov nad slobody a práva pôvodného obyvateľstva. "Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii je vo svojej štruktúre a obsahu rozporuplný, nekomplexný, jednostranne orientovaný dokument, ktorý povyšuje záujmy, práva a potreby migrantov nad slobody a práva pôvodného obyvateľstva,"vysvetlil prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Poslanci za SNS chcú, aby aj vláda SR zaujala nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu. Kabinetu navrhujú, "aby vykonala príslušné opatrenia k tomu, aby na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov štátov, ktoré bude na začiatku decembra v Marakéši, Slovenská republika tento pakt neprijala".

Národniari pripomínajú, že o možných rizikách paktu pre Slovensko hovoria dlhodobo a nesúhlasia s návrhom ministerstva zahraničných vecí akceptovať medzinárodné záväzky tohto dokumentu. "Ako vyplýva zo znenia tohto Globálneho paktu, plnenie 'nezáväzných' politických záväzkov a cieľov, ktoré pakt obsahuje, má byť dokonca pravidelne kontrolované a hodnotené," doplnil predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

O zásadných výhradách k navrhovanému Globálnemu paktu OSN o migrácii sa má hovoriť na pôde parlamentu za účasti ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD). Šéf slovenskej diplomacie nedávno okrem iného vyhlásil, že Globálny pakt OSN o migrácii je politický dokument, ktorý členské krajiny do ničoho nenúti a formulovanie migračnej politiky ostáva suverénnym právom každého štátu.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v súvislosti s paktom ubezpečil občanov, že Slovensko nijako nemení svoju pozíciu v otázke migrácie. Vláda pod jeho vedením nebude súhlasiť s ničím, čo by mohlo akokoľvek ohroziť či oslabiť bezpečnosť a suverenitu Slovenskej republiky. Vláda naďalej odmieta kvóty a povinné prerozdeľovanie migrantov. Most-Híd nedávno uviedol, že nepovažuje za potrebné prijať uznesenie, ktorým Slovensko pakt odmietne.

Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti