Snaha o farebnú revolúciu v Iráne zlyhala

05.01.2018 | 11:12
  0
Teheránu sa podarilo eliminovať ďalší pokus o prevrat v krajine.

Koncoročná operácia so zámerom o zmenu režimu v Iráne nevyšla. V počiatočnej fáze ju západné médiá prezentovali ako spontánne protesty ľudí nespokojných s tamojšou ekonomickou situáciou. Neskôr tie isté médiá otvorene priznali účasť Spojených štátov tým, keď chválili Trumpa za to, že sa postavil iránskemu režimu.

Rovnako v prípade predchádzajúcich zlyhaní Západu, musel Irán uplatniť znova zúfalé protipatrenia. Dobre zvládnuté koordinované nepokoje boli nakoniec iránskou políciou úspešne neutralizované.

Iránsky generál Ali Džafárí v tejto súvislosti vyhlásil, že počet demonštrantov bol malý a údajne nepresiahol počet 15-tisíc ľudí.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí už pred tým vydalo varovanie všetkým vonkajším iniciátorom protestov, aby svoju operáciu okamžite zastavili.

„Vonkajšie zasahovanie (do vnútorných záležitostí Iránu), ktoré môže destabilizovať situáciu je neprijateľné,“ uviedol rezort diplomacie vo svojom stanovisku.

Smrť dvoch demonštrantov sa neskôr ukázala ako operácia pod falošnou vlajkou skupiny známej ako Takfiri - spriaznenej s izraelským Mossadom a americkou CIA. Počas protestov prišlo podľa agentúry AP o život 20 ľudí.

Iránska vláda z pokusu o prevrat upodozrieva predovšetkým Spojené kráľovstvo, USA a Saudskú Arábiu.

V reakci na situáciu sa v krajine uskutočnil rozsiahly protest na podporu súčasného režimu prezidenta Hasana Ruháního.

Portál Covert Geopolitics upozornil na fakt, že podobobné pokusy Západu a jeho spojencov zasahovať do vnútorných záležitostí Iránu sa odohrali aj v minulosti. Spojené štáty nedávno odtajnili dokumenty, ktoré potvrdzujú úlohu CIA v prevrate proti iránskej vláde Muhammada Mosaddeka, ktorý sa uskutočnil v roku 1953.

V zverejnenom tisíc stránkovom dokumente pod názvom “Zahraničné vzťahy Spojených štátov, Irán, 1951-1954”, sa píše o uskutočňovaní tajných operácií v Iráne Trumanovou a Eisenhowerovou vládou. Materiál obsahuje záznamy, ktoré popisujú plánovanie a realizáciu tajného projektu pod názvom TPAJAX, čo bol názov operácie americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) na zmenu režimu v krajine.

Zdroj: geopolitics.co


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti