Slovensko vyslalo do Lotyšska 150 vojakov

21.06.2018 | 14:44
  0
Slovenskí vojaci nebudú plniť bojové úlohy, ale eliminovať hrozby ktorým čelí NATO.

Do Lotyšska odchádza plniť úlohy ďalších 150 slovenských vojakov. Nadviažu tak na minuloročné pôsobenie príslušníkov Ozbrojených síl SR v Pobaltí a pripoja sa k dvom dôstojníkom, ktorí v Lotyšsku pôsobia v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti od novembra minulého roka.

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

"Chcem zdôrazniť, že naši vojaci nebudú plniť bojové úlohy. Práve naopak, do Lotyšska odchádzajú plniť úlohy založené na princípe solidarity, budú sa podieľať na eliminovaní akýchkoľvek hrozieb, ktorým Severoatlantická aliancia (NATO) čelí a spoločne sa pripravovať na reakciu voči akejkoľvek možnej agresii,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

Podľa slov náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniela Zmeka, ktorý sa dnes prišiel s vojakmi rozlúčiť spoločne s ministrom Gajdošom, sú príslušníci vysielanej jednotky plne pripravení na všetkých úrovniach.

"Pevne verím, že všetky náročné úlohy operácie, či už výcvikové alebo operačné, budú splnené v plnom rozsahu,“ uviedol Zmeko. "Počas prípravy sme sa zodpovedne venovali najmä otázkam taktiky a operačných postupov, ktoré sme súčasne v záujme zjednotenia konzultovali aj so zahraničným partnerom,“ doplnil veliteľ vysielaného kontingentu Vladimír Moško.

Slovensko vysiela v rámci svojho príspevku príslušníkov mechanizovanej roty, Vojenskej polície, Národného podporného prvku, čaty opráv a zdravotníkov.

V rámci bojovej skupiny vo výcvikovom priestore Adaži budú pod velením Kanady pôsobiť šesť mesiacov a v januári ich vystrieda ďalšia rotácia.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti