Slovensko trpí antisemitizmom, vyhlásil Danko počas návštevy Izraela

03.07.2018 | 14:44
  0
Predseda SNS vyhlásil, že v našej krajine je problémom ĽSNS.

Na Slovensku máme bezpochyby problém s antisemitizmom. V utorok to povedal predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko na stretnutí s predsedom izraelského parlamentu (Knesetu) Julim-Joelom Edelsteinom a predsedom českého Senátu Milanom Štěchom.

Danko uviedol, že problém by chcel riešiť novou legislatívou, ktorá proti takýmto prejavom rázne zakročí.

Izraelské zákony Danka inšpirovali

Presadiť sa ju na pôde slovenského parlamentu pokúsi už na jeseň.

"Ďakujem vám (Izraelu) za múdre a rozumné zákony, z ktorých sa môžeme na Slovensku učiť a môžeme ich preberať, sú pre nás veľmi inšpirujúce. Obzvlášť si beriem ako svoju úlohu pre slovenskú politiku prijatie jasnej definície antisemitizmu, ktorá bude vychádzať z vašej legislatívy," povedal Danko.

"Myslím si, že je najvyšší čas na Slovensku potrieť akékoľvek prejavy intolerancie a popierania holokaustu," dodal s tým, že o tejto téme sa bude snažiť hovoriť aj na svojom septembrovom stretnutí s predsedom európskeho parlamentu Antoniom Tajanim.

Problém s ĽSNS

"Máme problém s politickou stranou ĽSNS a chcem apelovať na slovenské médiá, aby si všímali tieto prejavy antisemitizmu, ktoré ovplyvňujú našu mládež. Je na zamyslenie, kam sa dostala slovenská politika v tejto oblasti," rozvinul Danko v neskoršom rozhovore so slovenskými novinármi.

"Dnes nie je problém SNS, ale ĽSNS. Ja som SNS zmenil a budem politicky ďalej bojovať, aby som ukázal, že sú tu šialenci, ktorí v politike nemajú čo robiť," dodal.

Česko má údajne nálepku protiizraelskej krajiny

Predseda českého Senátu Štěch na pôde Knesetu poďakoval židovskej komunite za podporu pri zakladaní prvej česko-slovenskej republiky v roku 1918.

Dodal, že vzťahy medzi Českom a Slovenskom i medzi Českom a Izraelom sú na medzinárodnej úrovni chápané ako "veľmi priateľské a nadštandardné".

Štěch ďalej uviedol, že Česko je často opisované ako "proizraelská krajina", pričom sú Česi za takýto prívlastok radi.

Dodal, že negatívne javy spojené s antisemitizmom sú v Česku v súčasnosti "na minimálnej úrovni".

To podľa neho okrem iného súvisí aj s rastúcim počtom turistov z Izraela, pretože keď sa ľudia poznajú na dennej báze, je podľa neho predpoklad, že takéto prejavy vymiznú.

Šéf Knesetu ocenil Zemana za konzulát v Jeruzaleme

Predseda Knesetu Edelstein poďakoval obom lídrom za pohostinnosť, ktorej sa mu dostalo ako na pôde Slovenskej, tak i Českej republiky pri jeho skorších návštevách.

Súčasné stretnutie trojice politikov označil za "veľmi produktívne". Dokázalo podľa neho, že už teraz vynikajúce vzťahy Izraela, Česka a Slovenska majú potenciál i do budúcna a momentálne sú silnejšie než kedykoľvek predtým.

Predseda Knesetu vyslovil radosť nad tým, že český prezident Miloš Zeman oznámil, že otvorí honorárny konzulát v Jeruzaleme.

"Takéto uznanie Jeruzalema ako izraelského hlavného mesta je dôležitým krokom pre svet a špeciálne pre Európu a dúfame, že mnoho ďalších vrátane Slovenska ho bude nasledovať," povedal a zároveň zaželal úspech novej českej vláde.

Dankovi zase Edelstein poďakoval za zorganizovanie júnovej medzinárodnej konferencie o boji proti nenávistným prejavom na internete.

Zdroj: sme.sk

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti