Slovensko sa na čele V4 zameria na spoločné kultúrne korene

25.06.2018 | 16:13
  0
Ako predsedajúca krajina Visegrádskej štvorky budeme klásť dôraz na hodnotu kultúrneho dedičstva pre spoločnosť.

Na spoločné kultúrne korene a historické skúsenosti v kontexte historických premien Európy chce SR upozorniť v rámci predsedníctva vo visegrádskej skupine, ktoré preberie začiatkom júla.

Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v „Programe predsedníctva Slovenskej republiky vo Vyšehradskej skupine na obdobie 1. júl 2018 - 30. jún 2019“, ktorý 20. júna schválila vláda.

Festivaly o histórii krajín V4

Podľa tohto materiálu sa pri príležitosti 100. výročia ukončenia 1. svetovej vojny a vzniku nových štátov na území rakúsko-uhorskej monarchie v poľskom Rzeszówe uskutoční 1. ročník divadelno-umeleckého festivalu Transmisje.

V prvom polroku 2019 naň nadviaže 2. ročník festivalu, ktorý sa bude konať v Košiciach a zameria sa na 30. výročie pádu železnej opony.

Predsedníctvo bude propagovať i aktuálny Európsky rok kultúrneho dedičstva 2018. Podporí tak i aktivity, ktorých cieľom je podnietiť ľudí objavovať a spoznávať kultúrne dedičstvo Európy a posilniť pocit príslušnosti k spoločným európskym koreňom.

Dôraz na hodnotu kultúrneho dedičstva

Slovensko ako predsedajúca krajina Visegrádskej štvorky (V4) avizuje, že bude klásť dôraz na hodnotu kultúrneho dedičstva pre spoločnosť, jeho hospodársky prínos, jeho úlohu v európskej kultúrnej diplomacii a význam jeho zachovania pre budúce generácie.

Naše predsedníctvo sa ďalej plánuje venovať výmene skúseností v systéme financovania kultúry a menšinovej kultúry v krajinách V4 s dôrazom na nezávislú, resp. neštátnu kultúru, jej aktuálny stav, východiská a nové trendy.

Medzi plánované aktivity predsedníctva SR vo V4 patria v oblasti kultúry viaceré odborné a kultúrne podujatia. V októbri tohto roka sa uskutoční Medzinárodná konferencia o ranostredovekej sakrálnej architektúre so zameraním na veľkomoravské obdobie v Kopčanoch.

Do aktuálneho 10. ročníka súťaže Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) Kruhy na vode sa zapoja nielen dizajnéri, výtvarníci a študenti zo Slovenska, ale i z ostatných krajín V4.

Výsledky súťaže by mali byť známe koncom augusta a ÚĽUV ich verejnosti prinesie na následnej výstave plánovanej na október v Galérii ÚĽUV v Bratislave.

Politická reprezentácia V4 zodpovedná za kultúru by sa mala stretnúť na niekoľkých podujatiach. V júni 2019 sa uskutoční 28. stretnutie ministrov kultúry krajín V4.

Pracovná skupina pre kultúrne dedičstvo krajín V4 bude diskutovať v prvom polroku 2019 v Bratislave.

V prvom polroku budúceho roka sa tiež uskutoční Medzinárodná konferencia k 100. výročiu vzniku Univerzitnej knižnice v Bratislave.

Na programe ďalej je kolokvium knižnično-informačných expertov z krajín V4; vyšehradská iniciatíva audiovizuálnej spolupráce a tiež projekt Medzinárodných majstrovských kurzov (V4 a EÚ)/Akadémie Konvergencie a ďalšie akcie, avizuje ministerstvo zahraničných vecí v programe predsedníctva.

Dynamický Vyšehrad pre Európu

Slovenská republika bude V4 predsedať od 1. júla 2018 do 30. júna 2019. Mottom nášho v poradí piateho predsedníctva bude „Dynamický Vyšehrad pre Európu“.

Program predsedníctva Slovenskej republiky vo visegrádskej skupine je postavený na troch prioritách: silná Európa, bezpečné prostredie a inteligentné riešenia.

Zámerom je zdôrazniť jednoznačnú orientáciu Slovenska na Európu ako priestoru, ktorý je pre ďalší rozvoj celého regiónu životne dôležitý. Slovensko prevezme predsedníctvo od Maďarska a odovzdá ho Česku.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti