Slovensko prisľúbilo, že prijme ďalších 60 utečencov

31.07.2017 | 19:00
  0
Ako v poludňajších správach informovala RTVS, tvrdí to Európska komisia.

BRATISLAVA 31. júla – Slovensko prisľúbilo, že príjme 60 nových utečencov. Ako v poludňajších správach informovala RTVS, tvrdí to Európska komisia.

Verejnoprávna televízia pripomína, že Slovensko je jedinou krajinou Visegrádskej štvorky (V4), ktorá nečelí správnemu konaniu za neprijímanie utečencov.

Na tému migrácie sa podľa RTVS rozprávali aj počas minulotýždňovej návštevy premiéra Roberta Fica pri návšteve Európskej komisie v Bruseli.

V4 NESÚHLASÍ S KVÓTAMI

Aj keď celá V4 deklaruje odpor k prijímaniu utečencov podľa terajších kvót, Európska komisia začala konanie pre neplnenie dohôd iba proti Česku, Poľsku a Maďarsku.

Eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopoulos pri tej príležitosti doplnil, že Slovensko sa procedúre vyhlo. „Chceme privítať postoj Slovenska a Rakúska, ktoré len nedávno prisľúbili konať v duchu záväzkov a zodpovednosti k ostatným členským krajinám,“ povedal Avramopoulos.

ZÁVÄZOK Z MINULOSTI

V súvislosti s informáciou, že Slovensko má prijať 60 nových utečencov, Ministerstvo vnútra SR (MV SR) spresňuje, že nejde o nový, ale o dobrovoľne prijatý záväzok z minulosti. Ešte v roku 2015 sa totiž Slovensko zaviazalo prijať z Talianska a Grécka 100 osôb (60 z Talianska a 40 z Grécka). Ako informovala Michaela Paulenová z tlačového oddelenia MV SR, Slovensko k dnešnému dňu zaslalo do Grécka päť ponúk na prijatie utečencov a jednu do Talianska. Každá ponuka pritom znela na desať utečencov. „To je číslo 60 žiadateľov o azyl, ktoré správne uvádza aj Európska komisia v nedávno prijatej 14. správe o relokáciách a presídľovaní. Týka sa však už v minulosti dobrovoľne prijatého záväzku, žiadnych nových alebo dodatočných relokácií,“ uvádza sa v stanovisku MV SR. Dosiaľ sme ich prijali 16, z toho sedem vo februári.

Premiér Robert Fico pritom len minulý týždeň v Bruseli zopakoval, že Slovensko má ku kvótam stále negatívny postoj. „Je mi to ľúto. Môžem len zopakovať principiálne stanovisko vlády SR, my máme zásadný problém s kvótami,“ povedal Fico na pôde Európskej komisie.

Slovensko spolu s ostatnými krajinami V4 zaslalo list talianskej vláde, v ktorom krajine s 200-tisíc utečencami ponúka pomoc. Premiér vtedy podľa RTVS prípadné prijatie utečencov nespomenul. „Chcem opätovne ponúknuť efektívnu formu solidarity Taliansku. Hovorím o peniazoch, o technike, o ľuďoch,“ vyhlásil Fico. Slovensko spolu s Maďarskom očakáva do konca roka rozhodnutie Európskeho súdneho dvora o ich žalobe proti dočasným kvótam. Generálny sudca dvora ich v poradnom stanovisku odporučil zamietnuť.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti