Slovensko nesmie podľa Cséfalvayovej dovoliť, aby obraz o V4 určoval maďarský premiér Orbán

30.07.2018 | 11:26
  0
Predsedníčka Zahraničného výboru slovenského parlamentu zdôraznila potrebu, aby Slovensko otváralo proeurópske témy.

Slovensko by v prvom rade malo naše predsedníctvo vo V4, ktoré sa začalo 1. júla, podľa predsedníčky Zahraničného výboru NR SR Kataríny Cséfalvayovej (Most-Híd) využiť najmä na to, aby sme V4 priblížili Európe a vylepšili obraz o nej najmä v západných štátoch únie.

V4 je podľa nej pre Brusel prínosom

Ako povedala v pondelok pre agentúru SITA, Slovensko nesmie dovoliť, aby obraz o V4 určoval maďarský premiér Viktor Orbán, pretože realita je iná. Cséfalvayová je presvedčená, že V4 je pre Úniu prínosom, a nie príťažou.

Dôležité preto podľa šéfky zahraničného výboru bude, aby Slovensko otváralo proeurópske témy, v ktorých sa potrebujeme v rámci EÚ viac spájať.

Spoločná ochrana vonkajších hraníc

„Má to veľký význam, najmä dnes, keď vidíme v niektorých krajinách EÚ odstredivé tendencie. V4 má význam ako platforma, kde budeme hľadať spojencov a prostredníctvom nich presadzovať svoje záujmy v rámci EÚ. Pozor si treba dať na to, aby sme pri presadzovaní svojich záujmov nešli na hranu vyhlásení a činov, ktoré ohrozujú funkčnosť a piliere, na ktorých bola EÚ založená,“ zdôraznila predsedníčka Zahraničného výboru NR SR.

Cséfalvayová myslí tým najmä spoločný trh, spoločnú ochranu vonkajších hraníc a solidaritu. „To by sme si mali uvedomiť najmä ako štáty, ktoré sú už 14 rokov čistým príjemcom prostriedkov zo spoločného európskeho rozpočtu a veľká časť infraštruktúry či modernizačných projektov, ktoré máme tendenciu brať ako samozrejmosť, či dokonca kritizovať, mohla byť uskutočnená len vďaka nášmu členstvu v Únii,“ povedala poslankyňa Cséfalvayová.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti