Slovak Telekom a Orange nechceli kvôli Tisovi spustiť SMS hlasovanie v ankete Najväčší Slovák

02.11.2018 | 10:29
  0
Tvorcovia celonárodnej ankety Najväčší Slovák sa napokon rozhodli vylúčiť zo súťaže Jozefa Tisa. V stredu to na tlačovej konferencii oznámil generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Dvaja najväčší mobilní operátori Slovak Telekom a Orange odmietali spustiť SMS hlasovanie v ankete RTVS Najväčší Slovák, pokiaľ by mohli diváci dať hlas kontroverznému prezidentovi vojnového slovenského štátu Jozefovi Tisovi.
 
Telekom i Orange mali problém s vojnovým zločincom

“Vzhľadom na možnosť hlasovania za ľubovoľnú osobu, ktorú pravidlá súťaže pred ich zmenou umožňovali, sme žiadali upraviť štatút SMS hlasovania do podoby, ktorý by vylúčil hlasovanie o právoplatne odsúdených vojnových zločincoch,” uviedol pre portál Ženy v meste Andrej Gargulák, šéf korporátnej komunikácie Telekomu.

Rovnako sa k tomu postavil aj Orange. “V rámci spoločenskej zodpovednosti je pre nás dôležité, aby pravidlá neumožňovali hlasovať o právoplatne odsúdených ľuďoch alebo osobách, ktoré svojím konaním porušovali základné ľudské práva,” povedal pre Ženy v meste manažér korporátnych vzťahov spoločnosti Orange Tomáš Palovský.

Slovak Telekom i Orange odmietali spustiť SMS hlasovanie a toto stanovisko tlmočili vedeniu RTVS ešte pred stredajšou tlačovou konferenciou, na ktorej tvorcovia relácie i vedenie televízie oznámili, že vylúčili z ankety Jozefa Tisa. “Vzhľadom na následnú úpravu pravidiel sme neboli nútení pristúpiť k odmietnutiu technickej participácie na SMS hlasovaní," dodal Gargulák za Slovak Telekom s tým, že ich spoločnosť sa zaviazala podnikať na princípoch zodpovedného podnikania.

Mohlo to ovplyvniť rozhodnutie RTVS

Na našu otázku, či stanovisko mobilných operátorov mohlo mať vplyv na stiahnutie Tisa z ankety, Palovský uviedol: “Prvotne tlak verejnosti, ale potom aj rozhodnutie dvoch najväčších operátorov, samozrejme, mohli rozhodnutie ovplyvniť,” dodal.

O stanovisko sme požiadali aj RTVS, ktorá zatiaľ na naše otázky neodpovedala.

Riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník na stredajšej tlačovej konferencii rozhodnutie stiahnuť z ankety Tisa vysvetlil takto. "Nebude možné zahrnúť do hlasovania osobu, ktorá bola právoplatne odsúdená za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti či vlastizradu, a nebola rehabilitovaná,“ povedal Rezník podľa médií.

Producent programu Peter Núňez podľa SME povedal, že "zaradenie Jozefa Tisa do ankety nebolo žiadnym amatérskym svojvoľným rozhodnutím, ani žiadnym neodôvodneným rozhodnutím manažmentu RTVS, ale bol to výsledok širokej dlhodobej odbornej debaty všetkých ľudí, ktorí sú odbornou súčasťou projektu".

Zdroj: zenyvmeste.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti