Slováci diskutujú, či mať zimný alebo letný čas

22.10.2018 | 16:09
  0
Poslednú zmenu času by Slovensko podľa návrhu ministerstva práce vykonalo v nedeľu 27. októbra 2019.

Máločo rozprúdilo na Slovensku takú živú diskusiu ako otázka, či by si Slovensko malo ponechať letný alebo zimný čas v prípade, že Európsky parlament rozhodne o zrušení striedaní oboch časov.

Názory ministerstva práce a šéfa rezortu sa odlišujú

Ministerstvo práce si pohnevalo časť verejnosti, keď oznámilo, že Slovensko by sa v takomto prípade malo riadiť výlučne už len zimným časom. Kritici upozorňujú, že takto by slnko cez leto vychádzalo príliš skoro a v zime by bola naopak tma príliš skoro. 

Šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD) dnes na sociálnej sieti hasil veľkú nespokojnosť. Napísal, že on osobne by bol radšej, „keby sme si na Slovensku ponechali letný čas". Také jednoduché to však podľa neho ale nie je. 

Richter tvrdí, že dostal za úlohu zozbierať odborné stanoviská viacerých ministerstiev, ktoré nemôže ignorovať.

„Chcem však ubezpečiť verejnosť, že náš návrh, aby sa po zrušení striedaniu času na Slovensku uplatňoval zimný čas, je iba predbežnou pozíciou Slovenskej republiky v celom procese," skonštatoval.

Podľa ministra práce sa k tejto otázke musia vyjadriť nielen jeho vládni kolegovia, ale aj verejnosť či odborári a zamestnávatelia. Dôležité slovo bude mať aj rozhodnutie okolitých štátov.

„Aby sa nestalo, že budeme mať napríklad iný čas ako Česi či Poliaci," dodal Richter vo svojom statuse.

Danko: Striedanie letného a zimného času má svoje opodstatnenie

Určite je lepšie vstávať za svetla a užívať si deň čo najdlhšie, kým je svetlo, a zase ísť spať skôr, keď je dlhšie tma. Na sociálnej sieti to uviedol šéf SNS a predseda parlamentu Andrej Danko, podľa ktorého má súčasné striedanie letného a zimného času svoje opodstatnenie. Danko sa zároveň pýta, kto je majstrom času.

„Nachádzame sa v takom geografickom pásme, kde sa zimným a letným obdobím mení dĺžka dňa a noci, čiže svetla a tmy,“ odkázal predseda NR SR.

V súvislosti s plánovaným zrušením striedania zimného a letného času v EÚ by bolo na Slovensku optimálne trvalo uplatňovať súčasný zimný štandardný čas. Myslí si to slovenské ministerstvo práce v stanovisku k návrhu európskej smernice, ktorou sa ukončujú sezónne zmeny času.

„Z dôvodu nepriaznivého účinku na zdravie celkovo odporúčame zrušenie každoročných zmien času a ustálenie štandardného tzv. zimného času, ktorý sa v našich zemepisných šírkach dlhodobo uplatňoval a rešpektuje fyziológiu populácie na našom území,“ konštatuje rezort v materiáli, ktorý predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Poslednú sezónnu zmenu času by SR podľa tohto návrhu vykonala v nedeľu 27. októbra 2019. Po nej by sa už čas sezónne nemenil. Ministerstvo práce si však zároveň myslí, že by bolo vhodné posunúť účinnosť navrhovanej smernice. Upozorňuje, že v niektorých oblastiach bude potrebná lehota na prispôsobenie informačných systémov, prípadne iných zariadení, ktoré boli naprogramované podľa súčasného znenia smernice do roku 2021.

Slovenská republika v stanovisku zdôrazňuje aj potrebu uplatňovania jednotného režimu času v členských krajinách EÚ, a to minimálne medzi okolitými krajinami v stredoeurópskom regióne. „Z hľadiska vnútorného trhu je najdôležitejšie, aby si štáty nestanovovali samy (a rozdielne), či budú používať zimný alebo letný čas,“ zdôraznilo ministerstvo. Návrh smernice totiž v súčasnosti dáva štátom na výber, ktorý časový režim si ponechajú. To podľa slovenského rezortu práce môže viesť k ešte väčšej fragmentácii časových pásiem vnútri EÚ a poškodiť vnútorný trh.

Zdroj: aktuality.sk / pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti