Skripaľovcov neotrávil novičok, ale látka, ktorú mali k dispozícii USA a Veľká Británia

14.04.2018 | 18:32
  0
Uviedol to ruský šéf diplomacie, ktorý sa odvolal na nezávislé výsledky testov švajčiarskeho laboratória.

Bývalý rusko-britský dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija boli otrávení toxickou psychoaktívnou látkou známou ako 3-chinuklidyl benzylát alebo BZ, ktorý nebol nikdy vyrobený v Rusku. Naopak ho používali Veľká Británia, USA a ďalšie štáty NATO.

S odvolaním sa na výsledky testov švajčiarskeho chemického laboratória to vyhásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Laboratórium vo Švajčiarsku testovalo jednu zo vzoriek, ktoré Londýn odovzdal Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Minister poukázal na to, že OPCW sa vo svojej štvrtkovej správe obmedzila len na potvrdenie vzorca látky, ktorá bola použitá pri otrave Skripaľovcov, bez toho, aby sa zmienila o iných skutočnostiach uvedených vo švajčiarskom dokumente. Šéf ruskej diplomacie ďalej povedal, že Moskva požiada Organizáciu pre zákaz chemických zbraní, prečo sa o týchto informáciach vo svojej záverečnej správe nezmienila.

Laboratórium Spiez je švajčiarskym vládnym zariadením pod kontrolou ministerstva obrany, ktoré je uznávaným špičkovým vedeckým centrom v oblasti jadrovej, biologickej a chemickej ochrany a je jedným z piatich takýchto centier schválených OPCW.

Sergej Lavrov poznamenal, že britská vláda odmietla Rusku v prípade incidentu v Salisbury odpovedať na desiatky „veľmi špecifických“ otázok a neposkytla ani dôkazy, ktoré by mohli pomôcť udalosť objasniť. Namiesto toho Spojené kráľovstvo obvinilo Moskvu z toho, že na otázky Londýna neodpovedá. Minister však povedal, že Británia sa v skutočnosti vôbec nič Ruska nepýtala a od Moskvy chce počuť iba priznanie, že nervovo-paralytickú látku do Veľkej Británie dopravila Ruská federácia.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti