Sigmar Gabriel: USA by sa nemali usilovať o ďalšiu konfrontáciu s Ruskom

30.11.2017 | 11:48
  0
Nemecký minister zahraničných vecí uviedol, že jeho krajina má záujem o rozvoj spolupráce s Moskvou.

"Diskusia v USA o politike voči Rusku a najmä o rusko-ruských sankciách by nemala prebiehať takým spôsobom, ktorý by viedol k ďalšej konfrontácii s Ruskom," povedal na nemecko-ruskom fóre v ruskom Petrohrade nemecký politik. Poznamenal tiež, že aj keď Berlín a Moskva majú niekedy rozdielne politické názory k určitým udalostiam, ako napríklad otázka Krymu a situácie na východe Ukrajiny, obe krajiny "majú reálny záujem o rozvoj spolupráce v oblasti hospodárstva, politiky a kultúry".

Nemecký šéf diplomacie zdôraznil, že je načase, aby sa posilnilo rusko-nemecké hospodárske partnerstvo". V tejto súvislosti pripomenul, že medzi oboma štátmi už existujú "početné formy vzájomného dialógu".

V súvislosti s konfliktom na Ukrajine minister vyhlásil, že Nemecko sa snaží "dať Spojeným štátom jasne najavo", že vyriešiť situácia u našich východných susedov je už najvyšší čas. Dodal tiež, že Nemecko má záujem o trvalé prímerie na Ukrajine, ktoré by zabezpečilo fungovanie procesu v rámci politického prechodu v krajine, ako o to usilujú Minské dohody.

Sigmar Gabriel upozornil, že mier na Ukrajine by umožnil zrušiť protiruské sankcie, čo je politickým cieľom aj nemeckej vlády. Tá sa podľa jeho slov usiluje, aby táto záležitosť rezonovala dostatočne aj vo Washingtone.

Spravodajský portál RT pri tejto príležitosti poukázal na štúdiu rakúskeho inštitútu pre ekonomický výskum (WIFO), ktorá bola zverejnená v októbri. Uvádza sa v nej, že ekonomické sankcie, ktoré EÚ uplatňuje voči Rusku, stáli členov bloku miliardy eur. Mesiac predtým osobitný spravodajca OSN Idriss Džazairy povedal, že Európska únie prichádza v dôsledku ekonomických reštrikcií voči Ruskej federácii minimálne o 3,2 miliardy dolárov mesačne.

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti