Severná Kórea chce viesť priame rozhovory so Spojenými štátmi

08.12.2017 | 14:04
  0
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Pchjongjang si chce v rámci dialógu s Washingtonom zaistiť svoju bezpečnosť.


Šéf ruskej diplomacie 7. decembra uviedol, že svojho amerického partnera Rexa Tilersona informoval, že Moskva je pripravená napomôcť k vzájomnej diskusii medzi USA a Severnou Kóreou.

Lavrov zopakoval, že všetky strany zaangažované do kórejskej krízy by mali „rozbiť bludný kruh konfrontácie a sankcií“ a namiesto toho sa zapojiť do zmysluplného dialógu. Poukázal tiež na americké vojenské cvičenia v blízkosti Kórejského polostrova a na agresívnu rétoriku Washingtonu, ktorá podľa neho iba vedie k ďalšiemu stupňovaniu napätia.

Predseda zahraničného výboru Rady federácie - Hornej komory ruského parlamentu. Konstantin Kosačev sa vo štvrtok stretol v Moskve s veľvyslancom Severnej Kórey, aby prerokoval situáciu na polostrove. Po vzájomnej diskusii oznámil že Pchjongjang nemá absolútne žiaden záujem o zvyšovanie napätia a už vôbec nie o vojenský konflikt. Severokórejský ambasádor Kim Jong Jae však pri tejto príležitosti poznamenal, že Pchjongjang sa „vojny nebojí“.

Kosačev rovnako ako Lavrov vyhlásil, že jediným spôsobom riešenia krízy je všestranný dialóg zainteresovaných strán a spoločné úsilie zamerané na znižovanie napätia. „Absolútne nemáme záujem o eskaláciu napätia ani vojenské akcie,“ povedal Kosačev a dodal, že Rusko urobí všetko pre to, aby eskalácii zabránilo.

Lavrov aj Kosačev znova poukázali na iniciatívu tzv. dvojitého zmrazenia, ktorú po septembrovom zvyšovaní napätia v regióne predložili Rusko a Čína. Plán predpokladá, že USA a jeho spojenci ukončia v oblasti vojenské cvičenia výmenou za to, že Pchjongjang pozastaví svoj jadrový a raketový program. Túto iniciatívu však Washington slovami veľvyslankyne Spojených štátov v OSN Nikky Haleyovej označil za „urážku“.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti