Šéfovia amerických špionážnych agentúr sa obávajú čínskych smartfónov

15.02.2018 | 12:23
  0
Podľa ich názoru môžu Čína vyvíjať v USA prostredníctvom svojich firiem špionáž.

Obavy z hrozby, ktorú potenciálne predstavujú čínske smartfóny, predovšetkým tie, ktoré sú vyrobené jedným z hlavných rivalov spoločnosti Apple - firmou Huawei, boli v utorok prezentované na senátnom výbore pre spravodajské služby.

Zasadnutia výboru sa zúčastnili  predstavitelia šiestich spravodajských agentúr - Christopher Wray z FBI, Mike Pompeo zo CIA, Michael Rogers z NSA, riaditeľ Národnej spravodajskej služby (DNI) - Dan Coats, šéf obrannej spravodajskej služby (DIA) Robert Ashley a riaditeľ NGA Robert Cardillo.

Hlavnou témou boli okrem klasických hrozieb zo strany Ruska aj obava, že Čína môže zatriasť dominanciou USA na poli predaja inteligentných telefónov a zaplaviť tak americký trh svojimi smarfónmi.

Predseda výboru Richard Burr vyjadril obavu, že firma Huawei a ZTE Corp má veľmi úzke vzťahy s čínskou vládou.

Predstavitelia všetkých šiestich amerických spravodajských služiev v tejto súvislosti vyjadrili obavu, že tieto čínske technologické spoločnosti môžu predstavovať nebezpečenstvo pre telekomunikačné prostredie Spojených štátov. Jedným z nich je možnosť ekonomického nátlaku na telekomunikčné firmy, ale aj schopnosť uskutočňovať tažko odhaliteľnú špionáž.

Firma Huawei sa tento rok snažilo na americký trh preniknúť prostredníctvom partnerskej spolupráce s telekomunikačným gigantom AT&T. Dohoda o predaji čínskych telefónov cez AT&T však bola zrušená. Predstaviteľ čínskeho výrobcu smartfónov to považuje za upierania práva amerických spotrebiteľov na možnosť najlepšieho výberu.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti