Šéf spravodajstva RTVS: Niektorým kolegom ide o zasahovanie do politiky

29.03.2018 | 10:31
  0
V spravodajskej redakcii RTVS je opäť napätá atmosféra po tom, čo nový šéf sekcie Vahram Chuguryan otvoril tému nosenia odznakov #AllForJan.

V debate s kolegami naznačil, že môže ísť o porušenie smerníc a požiadal odznaky vo vysielaní nenosiť. V obhajobe kroku na Facebooku potom zašiel ešte ďalej – napísal, že podľa neho niektorí kolegovia namiesto novinárčiny robia politiku.

Viacerí novinári RTVS si v stredu menili na sociálnej sieti profilové fotky za snímky, na ktorých mali na odeve pripnutý odznak #AllForJan. Nielen žurnalisti symbolom vyjadrujú solidaritu a uctievajú si pamiatku zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

Na pôde RTVS otvoril šéf spravodajstva V. Chuguryan, ktorý je vo funkcii necelé dva týždne, diskusiu o tom, či je vhodné odznaky nosiť. Narážal pritom na internú smernicu telerozhlasu, ktorá upravuje aj to, ako by mali byť novinári vo vysielaní odetí.

Odznaky vrak zakazuje smernica

Podľa svojho vysvetlenia v statuse v tejto debate s novinármi riešili, ako si poradiť so situáciou, keď na jednej strane cítia spolupatričnosť so zavraždeným kolegom, ale na druhej strane nechcú porušovať záväzné a platné právne predpisy.

„V tých sa jednoznačne konštatuje, že ‚Neprípustné je používanie častí a súčastí oblečenia s akýmkoľvek zrejmým symbolom, resp. logom, prípadne nápisom‘,“ napísal šéf spravodajstva RTVS na Facebooku v pôvodne verejnom poste, ktorý už neskôr nebol dostupný.

Ide o interný dokument RTVS, a tak jeho obsah nemožno oficiálne preskúmať. Podľa informácie z prostredia redakcie RTVS sa však uvedený bod týka moderátorov v štúdiu. Náležitosti odevu reportérov v teréne sú opísané v inej časti, kde podobná špecifikácia o zákaze log a symbolov nie je.

Do vysielania majú ísť bez #AllForJan

V. Chuguryan priznal, že redaktorov požiadal, aby si odznak nedávali do vysielania, lebo tam podľa neho začína verejnoprávny priestor. „V rovnakom duchu sme sa bavili aj o ďalších symboloch a odznakoch, napríklad aj rôznych charitatívnych organizácií a zoskupení. Kto pozná kľúč, podľa ktorého niektorú treba podporiť a inú odignorovať? Zhodli sme sa, že si musíme poriadne naštudovať všetky predpisy a raz a navždy sa zorientovať v danej problematike,“ napísal tiež v statuse.

Dodal, že rozumie emóciám v redakcii, ktorou takisto vražda kolegu otriasla. „Ale zároveň očakávam, že nám nebudú mať za zlé, že je hlavným cieľom RTVS vo všetkom plniť literu zákona, dodržiavať platné záväzné právne predpisy a dbať o zachovanie verejnoprávneho charakteru inštitúcie, ktorej poslaním je slúžiť všetkým občanom Slovenskej republiky,“ dodal ku „kauze“ odznaky.

RTVS sa v oficiálnej reakcii nepostavila na jednu či druhú stranu. PR manažér Stanislav Čačko pre Aktuality.sk povedal, že redaktori sa majú riadiť predpismi. „Verejnoprávna inštitúcia má zákonom a príslušnými internými predpismi stanovený rámec, v ktorom sa musí pohybovať,“ uviedol všeobecne.

V. Chuguryan na Facebooku v úvode svojho príspevku k téme dodal, že ide o umelo vyvolanú kauzu, ktorá je prekrútená a dezinterpretovaná. Napísal, že kolegovia, s ktorými sa „skôr radil ako prikazoval“, vyniesli von internú informáciu a nafúkli ju do obludných rozmerov, čo považuje na nečestné.

Kritický voči niektorým podriadeným bol aj v inej časti statusu. „Zachovať si v práci odstup, neutralitu a nadhľad (aj od vlastného politického, občianskeho a hocijakého iného presvedčenia) v záujme celého národa je najvyššie novinárske umenie, preto nemôže byť verejnoprávnym novinárom každý. (...) Za posledné dni som ale nadobudol pocit, že niektorým mojim kolegom vôbec nejde o čestnú, profesionálnu novinárčinu, ale o priame zasahovanie do politiky. Chcú byť revolucionármi. Som z toho veľmi smutný. Nie za seba, skôr za občana,“ napísal.

Redaktorov zvozili aj niektorí členovia Rady RTVS

Novinárov RTVS kritizovali aj niektorí členovia Rady RTVS na ostatnom zasadnutí orgánu. Ten sa zaoberal sťažnosťami divákov a poslucháčov, ktoré smerovali v hlavnej miere voči moderátorom diskusií Martinovi Strižincovi, Branislavovi Dobšinskému a Michalovi Havranovi.

Člen Rady RTVS Jozef Chudík sa pri téme vyjadril, že podľa neho je vnímanie mnohých divákov a poslucháčov, že mnohí redaktori majú pocit, že musia vyjadriť svoj postoj. „Týmto vyzývam redaktorov aj dramaturgov, ak niektorí chcú robiť politiku, nech idú, je tu sloboda, môžu si založiť politické strany alebo sa pridať k súčasným stranám a tam nech prejavujú svoje názory.“
V podobnom duchu sa pridala členka Rady Dóra Hushegyiová. „Niekedy mám pocit, že niektorí redaktori a moderátori nechcú informovať o politike, ale chcú robiť politiku. Mne to osobne vyslovene vadí, podľa mňa je to omyl,“ vyhlásila.

V. Chuguryan je riaditeľom Sekcie spravodajstva a publicistiky v manažmente generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka od 16. marca tohto roka, keď vymenil Jaroslava Rybanského. V. Chuguryan bol novinárom, neskôr prešiel na stranu hovorcov. Naposledy pôsobil ako šéf komunikácie na ministerstve školstva, ktoré v tom čase viedol nominant SNS Peter Plavčan. V minulosti pracoval aj na tlačovom oddelení ministerstva hospodárstva, ktoré vtedy viedol Ľubomír Jahnátek (Smer-SD).

Zdroj: medialne.etrend.sk

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti