Šéf Slobodných demokratov vyzval Merkelovú na parlamentné hlasovanie o dôvere

26.09.2018 | 09:40
  0
Ide o reakciu na zvolenie nového predsedu parlamentnej frakcie CDU/CSU, ktorý porazil Merkelovej blízkeho spolupracovníka.

Šéf nemeckých liberálov z FDP Christian Lindner vyzval spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú, aby sa v Spolkovom sneme (Bundestagu) podrobila hlasovaniu o dôvere. Učinil tak po volebnom neúspechu Merkelovou preferovaného Volkera Kaudera pri utorkových voľbách šéfa parlamentnej frakcie strán únie CDU/CSU.

Podľa Lindnera fakt, že Merkelovej blízky spolupracovník vo voľbách neuspel, ukazuje, že kancelárka si v plnej miere nemôže byť istá už podporou v jej vlastnej frakcii. Osobne preto odporúča Angele Merkelovej, aby dala v parlamente hlasovať o dôvere, po čom môže buď obnoviť stabilitu, alebo odovzdať riadenie krajiny iným.

Znalci pomerov v Nemecku sa zhodujú na tom, že úspech Kauderovho vyzývateľa v utorkových voľbách - Ralpha Brinkhausa - je po dvoch dramatických vládnych krízach v spolkovej republike v priebehu iba niekoľkých mesiacov jasným signálom zmenšujúcej sa podpory Angely Merkelovej vo frakcii strán únie.

Nemecká Slobodná demokratická strana (FDP) sa práve pod vedením Christiana Lindnera mala stať pred niekoľkými mesiacmi súčasťou tzv. jamajskej koalície v Berlíne v spoločnosti strán únie CDU/CSU a zelených, avšak jej šéf napokon tomuto kroku zabránil so zdôvodnením, že jeho strana nechce robiť ústupky, pokiaľ ide o jej zásady, a že "je (v takom prípade) lepšie nevládnuť, ako vládnuť falošne".

Merkelovej blízky spolupracovník prehral

Novým predsedom parlamentnej frakcie nemeckých strán únie CDU/CSU sa v utorok v Berlíne stal prekvapujúco Ralph Brinkhaus (50). Vyzývateľ dlhoročného šéfa klubu poslancov Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Kresťanskosociálnej únie (CSU) a blízkeho spolupracovníka kancelárky Angely Merkelovej, Volkera Kaudera (69), vyhral tajné voľby pomerom hlasov 125:112 pri dvoch zdržaniach sa.

Samotný Brinkhaus netajil obrovskú radosť z volebného triumfu, ktorý prekvapil podľa vlastných slov aj lídra Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horsta Seehofera či šéfa poslaneckej skupiny tejto strany Alexandra Dobrindta. Obaja podobne ako kancelárka Merkelová podporovali vo voľbách doterajšieho šéfa frakcie Volkera Kaudera. Zdôraznili však, že výsledok treba rešpektovať a zablahoželali Kauderovmu nástupcovi vo funkcii.

Merkelová: Hodina demokracie prináša aj prehry

"Toto je hodina demokracie. V nej jestvujú aj prehry, a na tom niet čo skrášľovať," povedala predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a spolková kancelárka Angela Merkelová, ktorá stratila v dlhoročnom, pri utorkovej voľbe zosadenom šéfovi frakcie Volkerovi Kauderovi významného spolupracovníka v dôležitej funkcii. "Napriek tomu by som chcela, aby frakcia CDU/CSU pracovala aj ďalej úspešne, a preto aj podporím Ralpha Brinkhausa, kde len budem môcť," dodala šéfka spolkovej vlády gratulujúc novozvolenému predsedovi frakcie.

Reakcie nemeckých politikov

Neočakávaná zmena na čele parlamentnej frakcie nemeckých strán únie CVDU/CSU vyvolala početné reakcie tamojších politikov.

"Pre pani Merkelovú ako spolkovú kancelárku a predsedníčku CDU je to veľká rana...," vyhlásil podpredseda koaličnej Sociálnodemokratickej strany Nemecka Ralf Stegner.

"Myslím si, že je to v každom prípade ďalší krok ku koncu Merkelovej vlády, ktorý zažijeme podstatne skôr ako si dnes predstavujeme," formuloval šéf frakcie opozičnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Alexander Gauland.

"To je začiatok konca tzv. veľkej koalície. Autorita kancelárky v jej vlastnej frakcii je oficiálne zničená," povedal druhý muž frakcie liberálov z FDP Alexander Graf Lambsdorff.

"(Utorková) voľba je vyjadrením toho, že Merkelovej systém sa končí," mienili šéfovia parlamentnej frakcie opozičnej strany Ľavica Sahra Wagenknechtová a Dietmar Bartsch.

"Je to signál, ako hlboko je celkovo rozhádaná únia CDU/CSU, ktorej v jadre došli idey ako vládnuť ďalej v tejto krajine," mienil šéf frakcie nemeckých zelených Anton Hofreiter.

Zdroj: 24hod.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti