Šéf SIS: Môj osobný názor na únos Vietnamca sa nezhoduje s mojím oficiálnym

10.08.2018 | 15:06
  0
Ani osobný, ani oficiálny názor však Šafárik nekonkretizoval.

Osobný názor riaditeľa SIS Antona Šafárika na únos Vietnamca Trinha Xuana Thanha sa odlišuje od toho, ktorý má ako šéf tajných. Povedal to po tom, čo si ho členovia kontrolného výboru pre činnosť SIS predvolali. 

„Môj osobný názor sa nezhoduje s oficiálnym názorom, ktorý mám ako riaditeľ Slovenskej informačnej služby,“ povedal Šafárik.

Ani osobný, ani oficiálny názor Šafárik nekonkretizoval. „Ten oficiálny názor, ktorý ja mám, počuli aj členovia osobitného kontrolného výboru. Prepáčte, vy všetko nemôžete vedieť,“ odpovedal riaditeľ novinárom.

Služba v čase únosu o ňom žiadne informácie nemala. Šafárik ich podľa vlastných slov získal „niekoľko dní po realizácii tohto skutku“. Koľko dní trvalo, kým sa k nemu táto správa dostala, nespresnil.

„Príde čas, keď precízni Nemci poskladajú mozaiku a budeme presne informovaní, ako to bolo. Ja som o zvýšenom pohybe vietnamských tajných služieb na našom území nevedel, o únose som sa dozvedel niekoľko dní po tom, čo sa stal,“ dodal šéf SIS Anton Šafárik.

Po stretnutí s poslancami poukazoval najmä na to, že celý proces únosu na Slovensku trval omnoho kratšie oproti Nemecku a Českej republike, no napriek tomu sme najviac obviňovaní. „Keď sa Slovensko podieľalo na únose, tak dvoma hodinami,“ obhajoval šéf informačnej služby.

Podľa jeho slov v Nemecku celá príprava mala trvať niekoľko dní, v Českej republike sa mali únoscovia zdržať dva dni: „Aj naše informácie hovoria o tom, že to tak bolo. Až po dvoch dňoch autá prekročili slovenskú hranicu. Správy hovoria, že unesený prespal v Brne. Práve v týchto hodinách a dňoch by mali byť nemeckí vyšetrovatelia v Čechách, aby miesto po miestečku sledovali stopy. Ráno 26. júla 2017 sa z Brna, vraj, pohli dve autá, jedno doprovodné, druhé, kde by mal sedieť unesený Vietnamec, prekračujú slovenskú hranicu. Mercedes prekročil hranicu zhruba 10.50. Hovorí, sa že auto malo GPS a my presne vieme, že auto po prechode v Kútoch prišlo priamo na parkovisko na hotel Bôrik. Vychádzame najmä zo správy nemeckej advokátky uneseného. Ak v aute sedel, ale to ešte nie je potvrdené, realizácia únosu občana Vietnamu na území Slovenskej republiky trvala dve hodiny. Ale doteraz ani jeden nemecký kompetentný orgán nepotvrdil, že to tak bolo.“

Zároveň dodal, že vietnamskú delegáciu SIS nijako nepreverovala. „Na Slovensku v priebehu roka sa priemerne vystrieda vyše 100-200 medzirezortných návštev. SIS v žiadnom prípade nezaisťuje ani po spravodajskej stránke tieto stretnutie. Jedine vtedy, ak by bola požiadaná,“ povedal Šafárik s tým, že túto činnosť primárne robí Úrad na ochranu ústavných činiteľov.

Zdroj: aktuality.sk / pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti