Šéf SBU potvrdil prítomnosť príslušníkov vojenskej rozviedky na palube ukrajinských plavidiel, agresorom je však podľa neho Rusko

27.11.2018 | 11:26
  0
Ukrajina označuje Rusko za agresora od anexie Krymu a rozpútania konfliktu s proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny.

Na palube ukrajinských plavidiel, zadržaných v nedeľu ruskými pohraničníkmi v Kerčskom prielive, boli aj príslušníci vojenskej kontrarozviedky ukrajinskej tajnej služby SBU. Jeden z nich bol ťažko zranený, potvrdil v utorok šéf SBU Vasyl Hrycak citovaný agentúrou Interfax-Ukrajina.

Ukrajina obhajuje prítomnosť dôstojníkov SBU na palube lode

V komuniké uviedol, že "jedna z ruských bojových lodí použila proti ukrajinským člnom dve neriadené rakety, v dôsledku čoho jeden z dôstojníkov SBU utrpel ťažké zranenia". Príslušníci kontrarozviedky sa podľa komuniké SBU "počas štyroch rokov ruskej agresie" nachádzajú na prednej línii obrany, bok po boku ukrajinských vojakov.

A "údiv" ruských predstaviteľov, že na palube ukrajinských vojenských lodí boli príslušníci SBU, podľa komuniké nedokazuje, že by podobná prax chýbala u kontrarozviedky "krajiny-agresora".
SBU súčasne vyzvala ruské tajné služby, aby ukončili psychologický a fyzický nátlak na zajatých Ukrajincov, ktorého cieľom je "informačné ospravedlnenie aktu arogantnej agresie".

Ukrajina označuje Rusko za agresora od anexie Krymu a rozpútania konfliktu s proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny.

Rusi zverejnili zábery z vypočúvania

Ruská tajná služba FSB zverejnila zábery z vypočúvania troch členov posádok zajatých ukrajinských lodí, ktorí sa priznávajú, že narušili ruské hranice a vplávali do ruských výsostných vôd. Jeden z nich podľa agentúry AP zjavne čítal pripravený text z čítacieho zariadenia.

Veliteľ ukrajinského námorníctva Ihor Vorončenko v ukrajinskej televízii vyhlásil, že zajatí námorníci boli k nepravdivým priznaniam donútení nátlakom. "Ja tých námorníkov z Nikopolu poznám, vždy to boli čestní profesionáli. To, čo teraz tvrdia, nie je pravda," zdôraznil.

Upozornil, že dvaja z námorníkov pochádzajú z anektovaného Krymu, kde žijú ich príbuzní, a tak sa nátlak dal očakávať.

Vyhlásenie vojnového stavu

Jadrom sporu je situácia v Kerčskom prielive, cez ktorý Rusko postavilo most vedúci na anektovaný Krym. Jeho pripojenie k Rusku však Ukrajina, ani väčšina krajín sveta neuznáva.

Ukrajinský parlament v pondelok schválil výnos prezidenta Porošenka o vyhlásení vojnového stavu na 30 dní od dnešného dňa v desiatich ukrajinských pobrežných a pohraničných regiónoch.

Týmto krokom Kyjev zareagoval na nedeľný incident v Kerčskom prielive medzi Čiernym a Azovským morom. Ruskí pohraničníci tam zajali tri lode ukrajinského vojenského námorníctva a 24 námorníkov.

Podľa ruskej tajnej služby ukrajinské plavidlá na ruské lode namierili svoje palubné zbrane ako prvé, na ruskú varovnú paľbu vraj Ukrajinci nereagovali. Kyjev taký scenár odmieta a označuje ruskú akciu za nevyprovokovaný a zákerný útok. Vyhlásenie vojnového stavu podľa Porošenka neznamená vyhlásenie vojny.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti