Šéf ruskej Dumy: Sankcie USA majú za cieľ spomaliť ekonomický rozvoj v úspešných štátoch

15.05.2018 | 14:12
  0
Štátna duma schválila v utorok návrh zákona, ktorý je reakciou na najnovšie sankcie.

Hlavným účelom sankcií Spojených štátov je spomaliť pokrok rýchlo sa rozvíjajúcich krajín. Vyhlásil to predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin.

„USA vedú svoju sankčnú politiku proti krajinám, ktoré sa aktívne rozvíjajú. Zahŕňa to nielen Rusko, ale aj Čínu, Irán a ďalšie krajiny,“ uviedol v utorok Volodin. Dodal, že každý národ, ktorý čelí americkým sankciám, prijíma svoje vlastné opatrenia v boji proti nepriateľskej politike Washingtonu. Vyjadril tiež nádej, že ruské zákony v reakcii na sankcie budú účinné.

Ruskí predstavitelia podľa neho neočakávali takú úroveň politického a ekonomického tlaku, nakoľko Rusko vždy vyjadrovalo svoje názory s maximálnou korektnosťou založenou na vzájomnom rešpekte a nezasahovaní do vnútorných záležitostí iných krajín.

„Sankcie USA sú v absolútnej miere nepriateľské. Mali dopad na viac ako 400 ruských firiem a asi 200 občanov našej krajiny. Urobíme všetko preto, aby sme chránili záujmy našej krajiny a zaručili bezpečnosť, práva a slobody našich občanov. Na riešenie týchto úloh boli vytvorené príslušné zákony,“ pokračoval ruský politik s tým, že uvedená legislatíva dáva prezidentovi a vláde široké právomoci na ochranu krajiny a jej ekonomiky.

Štátna duma schválila v utorok v prvom čítaní návrh zákona, ktorý je reakciou na najnovšie sankcie, ktoré USA a ich spojenci zaviedli v apríli. Ide o pozastavenie spolupráce so Spojenými štátmi v jadrovej oblasti, ako aj v odvetví raketového a leteckého priemyslu. Zákon sa týka aj obmedzení v rámci importu niektorých produktov z USA. Táto legislatíva umožňuje ruským spoločnostiam prudukovať určité výrobky chránené autorskými právami v USA alebo v iných spojeneckých krajinách bez získania licenciie od držiteľov autorských práv.

Ďalší zákon umožňuje uplatniť vysoké pokuty alebo trest odňatia slobody až do štyroch rokov pre každého, kto sa spolupodieľa na práci cudzích štátov alebo organizácií pri ukladaní reštriktívnych opatrení voči Rusku alebo jeho občanom.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti