Šéf nemeckej kontrarozviedky spochybňuje mediálne informácie o prenasledovaní cudzincov v Chemnitzi

07.09.2018 | 11:18
  0
O štvaní v súvislosti s útokmi na prisťahovalcov v saskom meste sa ako prvý zmienil minulý týždeň hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert a neskôr aj kancelárka Angela Merkelová.

Video, ktoré má ukazovať augustový útok na prisťahovalcov v Chemnitzi, nemusí byť podľa šéfa nemeckej kontrarozviedky Hansa-Georga Maassena pravé. Denníku Bild Maassen povedal, že dôkazy o štvaní proti cudzincov v tomto východonemeckom meste nemá. Magazín Der Spiegel medzitým napísal, že najvyššie štátne zastupiteľstvo v Sasku však už vedie kvôli udalostiam v Chemnitzi celkovo 120 vyšetrovaní.

Maassen povedal, že Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV), nemá žiadne vierohodné informácie o tom, že sa v meste odohralo prenasledovanie. "Zdieľam skepsu voči mediálnemu spravodajstvu k pravicovo extrémistickému poštvávaniu v Chemnitzi," poznamenal.

O štvaní v súvislosti s útokmi na prisťahovalcov v saskom meste sa ako prvý zmienil minulý týždeň hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert a neskôr aj kancelárka Angela Merkelová (CDU), ktorá to tvrdo odsúdila. V posledných dňoch sa kvôli vyjadreniam o prenasledovaní cudzincov vedie v Nemecku debata o tom, či možno popísať udalosti v Chemnitzi podobnými slovami, alebo nie. Väčšina médií vo svojom spravodajstvo hovorí o útokoch a napádaní cudzincov.

Tieto výpady boli zaznamenané vo videu, ktorého vierohodnosť však Maassen spochybnil.

"Nie sú k dispozícii žiadne dôkazy, že by bolo video šíriace sa internetom k tomuto údajnému prípadu autentické," myslí si muž, ktorému sú niekedy vyčítané prílišné kontakty s členmi protestnej Alternatívy pre Nemecko (AFD). Podľa neho naopak existujú dôvody myslieť si, že išlo o cielene šírenú nepravdivú informáciu, aby sa odviedla pozornosť verejnosti od vraždy v Chemnitzi. Bližšie podrobnosti k týmto domnienkam však neuviedol.

Svojou poznámkou narážal na usmrtenie tridsaťpäťročného Nemca zo dňa 26. augusta, z ktorého je podozrivá trojica prisťahovalcov. Po tomto násilnom čine sa v Chemnitzi uskutočnila séria demonštrácií, ktorých sa zúčastnili aj pravicoví radikáli. Niektorí z nich napádali prisťahovalcov, médiá i policajtov.

Der Spiegel informoval, že prokuratúra vedie celkovo 120 vyšetrovaní týkajúcich sa porušenia zákona ako napríklad narušenie verejného poriadku, ublíženia na tele alebo hajlovanie, z ktorého saské úrady už identifikovali šesť podozrivých.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti