Šéf MI5 Parker: Rusko sa snaží oslabiť európsku demokraciu prostredníctvom dezinformačných kampaní

14.05.2018 | 13:04
  0
Európske tajné služby sú podľa Parkera teraz nútené spolupracovať v boji proti terorizmu a hrozbám z Ruska viac ako kedykoľvek predtým.

Európa čelí intenzívnej a neutíchajúcej teroristickej hrozbe zo strany organizácie Islamský štát, ktorá prišla o svoje územia na Blízkom východe. V prejave na stretnutí vedúcich predstaviteľov európskych bezpečnostných služieb v Berlíne to dnes povedal šéf britskej kontrarozviedky MI5 Andrew Parker.

Ruskú vládu zároveň označil za hlavného protagonistu snáh oslabiť prostredníctvom dezinformačných kampaní európsku demokraciu. Moskve podľa Parkera hrozí medzinárodná izolácia.

V súvislosti s marcovou otravou bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripala a jeho dcéry v anglickom Salisbury šéf MI5 vyhlásil, že Kremeľ sa dopustil "zjavného porušovania medzinárodného práva". Londýn tvrdí, že za incident je zodpovedná Moskva, ktorá to popiera.

Európske tajné služby sú podľa Parkera teraz nútené spolupracovať v boji proti terorizmu a hrozbám z Ruska viac ako kedykoľvek predtým. Nadchádzajúci odchod Británie z Európskej únie na tom nesmie nič zmeniť, dodal Parker v príhovore, ktorý bol podľa agentúry AFP prvým verejným zahraničným prejavom úradujúceho šéfa MI5.

Britské bezpečnostné zložky podľa Parkera od minuloročných teroristických útokov na Westminsterskom moste a pri parlamente v Londýne zmarili 12 atentátov. Celkovo potom od roku 2013 zabránili bezpečnostné sily 25 útokom na území Spojeného kráľovstva.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti