Šéf gréckych komunistov upozornil, že v jeho krajine zhromažďujú Američania jadrové zbrane

19.04.2018 | 12:12
  0
Podľa jeho slov sa tak deje pod pláštikom boja proti migrantom.

Predseda komunistickej strany Grécka, Dimitris Koutsoumpas, kritizoval vládu v Aténach za to, že umožnením umiestniť americké jadrové zbrane v krajine sa podvoľuje želaniu Spojených štátov a Európskej únie.

Koutsoumpas v rozhovore pre televíznu stanicu ANT1 povedal, že v Grécku sa nachádza oveľa viac vojenských zariadení armád USA a NATO, ako je všeobecne známe.

V tejto súvislosti upozornil, že Spojené štáty napríklad zhromažďujú zásoby nukleárnych zbraní na leteckej základni Araxos, nasadzujú bezpilotné lietadlá do vzdušného priestoru leteckej základne v meste Larisa, alebo umiestňujú svoje helikoptéry v blízkosti mesta Alexandroupoli na severe Grécka. Politik tvrdí, že okrem spoločnej námornej základne USA-NATO v zálive Souda Bay na ostrove Kréta, sú vojská Aliancie umiestnené aj na východe Egejského mora pod zámienkou boja proti prílivu utečencov.

Šéf gréckych komunistov obvinil grécku vládu z poklonkovania rétorike Bruselu a Washingtonu. Príkladom sú aj úvahy Atén povoliť americkým vojnovým lodiam, aby mohli kotviť na gréckom ostrove Syros v Egejskom mori.

Koutsoumpas spochybňuje schopnosť Severoatlantickej aliancie chrániť jeho krajinu, keď uviedol, že NATO sleduje v regióne iba svoje vlastné ciele. Pri tejto príležitosti vyzval, aby Grécko zo Severoatlantickej aliancie vystúpilo a uzavrelo jej vojenské zariadenia v krajine.

V roku minulom roku Koutsoumpas vyhlásil, že základňa Araxos v západnom Grécku je modernizovaná za účelom uskladnenia amerických jadrových hlavíc zo základne NATO v tureckom Incirliku.

Grécke noviny Rizospastis nazvali tento krok ako „hru s ohňom". Uvedené správy vyvolali protesty ľudí v treťom najväčšom gréckom meste - Patrase. Grécka vláda však takéto plány dementovala. Grécky minister zahraničných vecí Nikos Kotzias oznámil, že rozmiestnenie amerických jadrových zbraní nie je témou, o ktorej by bolo vôbec potrebné diskutovať.

Zdroj: rt.com

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti