Šéf európskych ľudovcov obhajoval Orbána. Tvrdí, že maďarský premiér iba bojuje proti ilegálnej migrácii

30.05.2018 | 13:04
  0
Mainstremové média vyjadrili v súvislosti s Weberovým názorom nespokojnosť.

Predseda Európskej ľudovej strany (EĽS/EPP), najvplyvnejšej politickej frakcie v Európskom parlamente obhajoval maďarského premiéra Viktora Orbána proti kritikom, ktorí ho obviňujú z euroskeptickej a antimigračnej politiky.

Manfred Weber, ktorý je členom Merkelovej CDU, vyhlásil, že je nesprávne, aby sa ukazovalo prstom na Orbána s tým, že nie je dobrý Európan.

„Keď sa pozrieme na diskusiu o migrácii, často sa hovorí o utečencoch. Ale ak sa pozriete na Prahu, Bratislavu alebo Budapešť, často sa diskusia zameriava inde. Hovorí sa o predovšetkým o nelegálnej migrácii. Z tohto dôvodu si myslím, že najdôležitejšie pre nás je, aby sme sa medzi sebou rozprávali a navzájom vyjednávali,“ povedal Weber počas tlačovej konferencie v Európskom parlamente.

EÚ sa opakovane vyhrážala maďarskému premiérovi sankciami za údajné porušovanie ľudských práv, slobôd a hodnôt eurobloku. Orbánova strana Fidesz je členom Európskej ľudovej strany, ktorej Weber predsedá.

Európski technokrati boli obzvlášť urazení nedávnym Orbánovým prejavom o konci liberálnej demokracie v Maďarsku. Tá podľa neho, v odpovedi na migračnú krízu nedokázala brániť slobody a kresťanskú kultúru. Pri tejto príležitosti prisľúbil vybudovať „kresťanskú demokraciu“, ktorá bude odolávať diktátu Európskej únie. Ministerský predseda upozornil, že Európska únia stratila kontakt s realitou a že politika otvorených dverí voči migrantom spôsobí zánik národov.

Mainstremové média, konkrétne britský denník Idependent, vyjadrili v súvislosti s Weberovým názorom nespokojnosť, pretože tým obhajuje autoritárskeho premiéra. Komentár denníka Washington Post v apríli okrem iného napísal, že Orbán je antisemita a rasistický demagóg, ktorý systematicky ničí posledné zvyšky demokracie v Maďarsku.

Viktor Orbán je silným odporcom maďarsko-amerického miliardára Georgea Sorosa, ktorého opakovane obvinil z podpory migrácie utečencov v rámci Európy, ako aj z financovania skupín, ktoré obhajujú ich práva.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti