Šéf Europolu: Prostredníctvom Bitcoinu perú zločinci miliardy

13.02.2018 | 13:34
  0
Rob Wainwright v interview pre BBC vyhlásil, že transakcie s kryptomenami sú nevystopovateľné.

Zločinci na území Európy využívajú anonymitu kryptomien na pranie špinavých peňazí, ktorého výška dosahuje ročne až 5,5 miliárd dolárov.

Riaditeľ Európskeho policajného úradu (Europol) Rob Wainwright v rozhovore pre BBC uviedol, že až 137,5 miliárd dolárov špinavých peňazí cirkuluje v rámci Európy, z čoho 4 percentá sa prepierajú prostredníctvom kryptomien ako je napríklad bitcoin.

„Krypto transakcie sú nevystopovateľné, takže pre policajtov je to oveľa ťažšie bojovať proti týmto prevodom. Kryptomeny nie sú bankami, tým pádom nad nimi nedohliada žiaden orgán, takže polícia nemôže monitorovať tieto transakcie. A ak ich aj identifikujú ako kriminálnu aktivitu, nemajú žiadny spôsob, ako zmraziť aktíva, na rozdiel od bežného bankového systému,“ vysvetlil Wainwright.

Európska únia už schválila zákony ako bojovať s anonymitou v rámci ochodovania s kryptomenami. Odteraz si budú všetky nákupy bitcoinov vyžadovať "odtlačok prsta", ktorý bude priradený ku každej transkakcii. To sa však nebude vzťahovať na bitcoinové prevody. Polícia dokáže zistiť odkiaľ peniaze pochádzajú, avšak nie to kam smerujú.

Ďalšie kryptomeny ako napríklad Monero a Zcash, sú ešte väčšou výzvou: obidve totiž používajú náhodné algoritmy, ktoré robia zdroj aj miesto nákupu nevystopovateľnými. Wainwright dodal, že čoraz viac zločincov prechádza práve z týchto dôvodov na posledne menované alternatívne kryptomeny. Tie sa využívajú na nákup drog, ktoré si následne nechajú kriminálnici vyplatiť v hotovosti.

Hodnota jedného Bitcoinu bola na začiatku minulého roku okolo 1 000 dolárov. Na konci roku 2017 to už bolo 20-tisíc dolárov. Momentálne sa pohybuje na úrovni 8 500 dolárov.

Zdroj: sputniknews.com



Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti