Šéf britských labouristov vyhlásil veľkým bankám vojnu

01.12.2017 | 14:24
  0
Britský politik obvinil bankárov zo zodpovednosti za finančnú krízu v roku 2008.

Jeremy Corbyn varoval investičnú banku Morgan Stanley, aby sa mala na pozore. Jeho ostré slová nadväzujú na správu, ktorú začiatkom tohto týždňa zverejnila jedna z najväčších spoločností, ktorá poskytuje globálne finančné služby. Firma v nej uviedla, že riziká možnej labouristickej vlády môžu byť "rovnako významné ako Brexit".

"Ich chamtivosť vrhla svet do krízy a my za to doteraz platíme, pretože konzervátívci využili následky finančnej krízy na presadenie nepotrebných a silne poškodzujúcich úsporných opatrení," uviedol Corbyn vo svojom video príspevku, v ktorom opísal bankárov ako "špekulantov a hazardných hráčov".

Opozičný líder poznamenal, že obavy z možnej vlády ľavicových labouristov sú oprávnené. "Keď tvrdia, že sme hrozbou, majú pravdu. Sme hrozbou pre škodlivý a zlyhajúci systém chrániaci pár ľudí."

Jeremy Corbyn v tejto súvislosti uviedol, že generálny riaditeľ spoločnosti Morgan Stanley James Gorman mal v minulom roku plat 21,5 milióna libier. Pripomenul tiež, že britské banky vyplatili bonusy vo výške 15 miliárd libier, zatiaľ čo pre "zdravotné sestry, učiteľov, predavačov, robotníkov a iných je tažké vyžiť".

Bývalý britský premiér Gordon Brown v októbri vyhlásil, že podobná situácia s kolapsom bánk z roku 2008 sa môže znova zopakovať. Podľa jeho slov to bude mať za následok, že britskí daňoví poplatníci budú opäť prinútení podielať sa na niekoľkomiliardovom záchrannom balíčku. Zdôraznil, že nečestní vrcholoví predstavitelia bánk by mali skončiť vo väzení a ich bonusy a majetok skonfiškované.

Veľká Británia a celý svet v roku 2008 zažila najhoršiu finančnú krízu od 30. rokov 20. storočia.

Finančná kríza v rokoch 2007 až  2008, známa aj ako globálna finančná kríza, začala v roku 2007 krízou na trhu hypotekárnych úverov v Spojených štátoch a vyústila do celosvetovej bankovej krízy, v ktorej skolabovala obrovská investičná banka Lehman Brothers.

Táto kríza zohrávala významnú úlohu pri zlyhaní kľúčových podnikov, spôsobila pokles spotrebiteľského bohatstva odhadovaného na bilióny amerických dolárov a tiež  pokles ekonomickej aktivity. To následne viedlo v rokoch 2008 - 2012 k veľkej recesii a následnej dlhovej kríze v Európe.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti