Šéf britskej diplomacie si prirovnaním EÚ k Sovietskemu zväzu vyslúžil v Európe kritiku

01.10.2018 | 17:55
  0
Jeremy Hunt vo svojom prejave obvinil Európsku úniu, že sa pokúša potrestať Spojené kráľovstvo za to, že sa rozhodlo Úniu opustiť.

Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt sa stal terčom kritiky doma aj v zahraničí po tom, ako v nedeľu na kongrese Konzervatívnej strany prirovnal Európsku úniu k Sovietskemu zväzu, uviedla belgická televízna stanica RTBF.

Hunt vo svojom prejave obvinil Európsku úniu, že sa pokúša "potrestať" Spojené kráľovstvo za to, že sa rozhodlo Úniu opustiť, a prirovnal tento stav k Sovietskemu zväzu, ktorý bránil svojim občanom opustiť krajinu. "Čo sa stalo s dôverou a ideálmi európskeho sna? EÚ bola predurčená k ochrane slobody. Bol to Sovietsky zväz, ktorý bránil ľuďom odísť," povedal Hunt a dodal, že ak sa "európsky klub stane väzením", tak túžba utiecť z neho sa nezníži, ale bude rásť.

Šéf britskej diplomacie svoj výrok podporil poznámkou, že nedávno navštívil Lotyšsko, ktoré sa po získaní nezávislosti od Sovietskeho zväzu stalo "modernou demokraciou, členom NATO a členom EÚ".

V reakcii na jeho slová veľvyslankyňa Lotyšska v Spojenom kráľovstve Baiba Brazeová na svojom účte na Twitteri upozornila, že EÚ priniesla jej krajine prosperitu, rovnosť, rast a rešpekt, zatiaľ čo Sovieti "zničili životy troch generácií".

Na Huntove výroky sa v pondelok v Bruseli pýtali aj európski novinári, ktorých v tejto súvislosti zaujímal postoj Európskej komisie (EK). Hlavný hovorca eurokomisie Margaritis Schinas zareagoval krátko, s odkazom na potrebu lepšie poznať dejiny. "Pri všetkej úcte, všetci by sme mali prospech - a najmä ministri zahraničných vecí - z toho, ak by sme z času na čas otvorili knihy o histórii," uviedol.

RTBF pripomenula, že Jeremy Hunt je považovaný za možného nástupcu britskej premiérky Theresy Mayovej.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti