Seehofer v súvislosti s utečeneckou politikou pohrozil Merkelovej odchodom z koalície

22.06.2018 | 13:43
  0
Spor medzi CSU a CDU naďalej pokračuje.

Nemecký minister vnútra, ktorý je zároveň šéfom bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) sa v posledných dňoch dostal ohľadne migračnej politiky krajiny do sporu s kancelárkou Angelou Merkelovou.

Horst Seehofer v rozhovore pre piatkové vydanie nemeckého denníka Passauer Neuer Presse šéfku nemeckej vlády varoval pred úvahami vymeniť ho v ministerskom kresle. Šéf CSU uviedol, že ak by sa tak stalo, bolo by to prvýkrát v histórii, kedy by „starosť o bezpečnosť a poriadok krajiny boli dôvodom na odvolanie ministra“.

Seehofer uviedol, že CSU podporuje jeho migračný plán. Súčasťou plánu je vracanie migrantov z nemeckých hraníc v prípadoch, keď ich žiadosti o azyl v Nemecku už raz zamietli a sú evidovaní v iných štátoch EÚ, alebo prichádzajú bez dokladov totožnosti.

Merkelová však odmietla prijať jeho návrhy a namiesto toho hovorí o potrebe celoeurópskeho riešenia migračnej krízy.

Minister vnútra v súvislosti s jeho možnou výmenou vyhlásil, že v takom prípade by boli lepším riešením predčasné voľby. Dodal, že podpora CSU je pre neho dôležitejšia ako ministerské kreslo.

„Som predsedom CSU, jednej z troch koaličných strán a konám s plnou podporou mojej strany. Ak kancelárka nie je spokojná s prácou ministra vnútra, koalícia by mala skončiť,“ povedal Seehofer.

Šéf CSU minulý týždeň pohrozil Merkelovej, že ak nepristúpi na jeho migračný plán, ako minister vnútra rozhodne v rámci svojich právomocí i bez jej súhlasu.

Podľa Merkelovej musia byť však najprv zosúladené záujmy Nemecka a európskych partnerov, čo znamená, že nechce, aby bolo o vracaní migrantov z hranice rozhodnuté jednostranne a na úkor tretích krajín.

Nemecká kancelárka neskôr akceptovala dvojtýždňovú lehotu, ktorú stanovil Seehofer vo vzájomnom spore ohľadne azylovej politiky.

Ako oznámila v pondelok, vrcholné grémiá CDU chce 1. júla, teda po nadchádzajúcom summite EÚ, informovať o stave rokovaní ohľadne dohôd s krajinami najviac postihnutých migráciou.

Zdroj: sputniknews.com / pnp.de

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti