Seehofer: V Nemecku môže kedykoľvek dôjsť k teroristickému útoku

24.07.2018 | 17:06
  0
Riaditeľ spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) dodal, že práve islamistický terorizmus predstavuje pre Nemecko veľkú hrozbu.

V Nemecku môže aj v budúcnosti kedykoľvek dôjsť k teroristickému útoku, píše vo svojej správe za minulý rok nemecká kontrarozviedka. V krajine teraz Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) registruje 774 osôb, od ktorých môže pochádzať teroristické nebezpečenstvo.

Na tlačovej konferencii v Berlíne to dnes povedali minister vnútra Horst Seehofer (CSU) a šéf BfV Hans-Georg Maassen. Obaja varovali aj pred ďalšími formami extrémizmu.

Stúpa počet radikálnych islamistov

Vlani sa v Nemecku stal jeden teroristický útok, pri ktorom v Hamburgu mladý Palestínčan nožom zabil jedného človeka a ďalších šesť zranil. Ďalším pokusom o útok úrady dokázali zabrániť. Tohtoročný vývoj, kedy sa podarilo odhaliť napríklad muža, ktorý pripravoval bombu s vysoko jedovatým ricínom, podľa Seehofera dokazuje, že nebezpečenstvo nepoľavuje.

"Islamistický terorizmus predstavuje naďalej vysoké ohrozenie pre spolkovú republiku," zdôraznil tiež šéf BfV Maassen, ktorý varoval aj pred navrátilcami z územia takzvaného Islamského štátu. "Budeme robiť všetko pre to, aby nedošlo k útokom, ale nemôžem dať žiadnu záruku," podotkol ďalej.

Pretrvávajúce nebezpečenstvo sa dá sledovať napríklad na počte osôb, ktoré úrady považujú za potenciálnych útočníkov. Kým v júni 2016 ich bolo okolo 500, teraz ich je 774. V Nemecku stúpa tiež počet salafistov, teda radikálnych islamistov. Pred dvoma rokmi ich úrady registrovali 9700, vlani už 10 800.

Ohrozenie predstavujú aj ľavicoví a pravicoví extrémisti

Výrazným zdrojom ohrozenia sú podľa BfV naďalej pravicoví aj ľavicoví extrémisti. Úrad vlani registroval 12 700 pravicových extrémistov ochotných použiť násilie (v roku 2016 ich bolo 12 100) a 9000 k násiliu pripravených ľavicových radikálov (v roku 2016 ich bolo 8500). V oboch prípadoch ide o zatiaľ rekordné počty.

Čísla za rok 2016 vlani prekonal tiež počet trestných činov zo strany extrémnej ľavice. BfV ich zaznamenal 6393, oproti 5230 z predminulého roka. Výrazne stúpol predovšetkým počet násilných útokov ľavice na políciu. Kým predvlani sa ich odohralo 687, vlani ich bolo 1135, čo predstavuje nárast o 65 percent. Za značnú časť z nich boli zodpovedné násilné demonštrácie počas summitu skupiny G20 v Hamburgu, ktoré dnes Seehofer znovu tvrdo odsúdil.

Počet trestných činov, za ktorými stáli pravicoví radikáli, síce klesol z 22 471 na 19 467, ale aj tak zostáva na vysokej úrovni. Cez 770 týchto činov bolo násilných a smerovalo proti cudzincom.

Nemecká kontrarozviedka dnes varovala aj pred pokračujúcimi pokusmi zahraničných mocností nabúrať sa do vládnych počítačových sietí. Podľa BfV za nimi stojí predovšetkým Rusko, Čína a Irán.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti