Seehofer odvolal šéfa nemeckej kontrarozviedky, ktorý kritizoval Merkelovej migračnú politiku

05.11.2018 | 16:53
  0
Hans-Georg Maassen sa do vážnych problémov dostal v septembri pre svoje tvrdenia o dianí v Chemnitzi, kde sa po vražde Nemca, z ktorej sú podozriví prisťahovalci, odohrali demonštrácie aj útoky na cudzincov.

Šéf nemeckej civilnej kontrarozviedky Hans-Georg Maassen v pondelok s okamžitou platnosťou skončil vo funkcii. 55-ročného úradníka do výslužby poslal minister vnútra Horst Seehofer (CSU) pre Maassenove výroky na adresu politikov, ktoré označil za neprijateľné. Viedli podľa neho k strate dôvery. Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) zatiaľ povedie Maassenov zástupca Thomas Haldenwang.

To, že Maassen vo funkcii skončí, bolo jasné už od septembra, keď sa na tom po nepodložených výrokoch šéfa kontrarozviedky zhodlo vedenia koalície. Maassen mal ale BfV viesť naďalej, než sa nájde jeho nástupca. Urýchliť jeho koniec, ktorý musí ešte formálne potvrdiť prezident Frank-Walter Steinmeier, sa Seehofer rozhodol kvôli ďalším kontroverzným výrokom svojho podriadeného.

Maassen 18. októbra vo Varšave na stretnutí s predstaviteľmi európskych tajných služieb označil nemeckú politiku voči cudzincom a všeobecne bezpečnostnú politiku za idealistickú, naivnú a ľavicovú. Hovoril tiež o tom, že v koaličnej sociálnej demokracii (SPD) sú ľavicovo radikálne sily.

Také formulácie sú podľa Seehofera neprijateľné. „Za týchto okolností nie je dôveryhodná spolupráca Maassena nielen so mnou, ale aj ďalšími zainteresovanými, nech už v akejkoľvek funkcii,“ vyhlásil minister vnútra, ktorý chcel pôvodne Maassena zamestnať na svojom úrade.

Maassen sa do vážnych problémov dostal v septembri pre svoje tvrdenia o dianí v Chemnitzi, kde sa po vražde Nemca, z ktorej sú podozriví prisťahovalci, odohrali demonštrácie aj útoky na cudzincov. Jeden z nich zachytilo aj hojne zverejňované video, ktoré šéf kontrarozviedky spochybnil s tým, že mohlo ísť o cielene šírenú nepravdivú informáciu. Neskôr sa ale ukázalo, že pre toto tvrdenie nemal žiadne dôkazy, a musel tak pripustiť, že video je autentické.

Predsedovia koaličných strán sa následne dohodli na jeho konci vo funkcii, zároveň ale na tom, že sa stane štátnym tajomníkom na ministerstve vnútra, čím by si paradoxne finančne polepšil. Za tento krok sa na koalíciu zniesla tvrdá kritika, a preto nakoniec svoje rozhodnutie prehodnotila a rozhodla, že Maassen dostane iný post. Aj o ten ale v pondelok prišiel.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti