Seehofer: Európske štáty musia chrániť spoločné hranice

16.08.2017 | 11:47
  0
V Nemecku prevláda ohľadne deportácií neúspešných žiadateľov o azyl “veľká ilúzia”. Vo svojom vyhlásení to uviedol bavorský ministerský predseda Horst Seehofer, ktorý zároveň dodal, že vyhostiť z krajiny všetkých migrantov je nerealistické.

Pre európske štáty je podľa nemeckého politika humánnejšie chrániť spoločné hranice a rozhodnúť sa, komu na územie štátu povoliť vstup, než hromadne utečencov akceptovať.

Seehofer, ktorý je zároveň šéfom kresťansko-sociálnej únie (CSU)  v rozhovore pre časopis Focus uviedol, že “poslať naspäť prisťahovalcov, ktorí sa v krajine už nachádzajú, je takmer nemožné”.

“Hovorím to ako premiér Bavorska, ktorý ma deväťročné skúsenosti,” povedal politik s tým, že “v Nemecku prevláda veľká ilúzia, pokiaľ ide o otázku deportácií”.

Podľa jeho vyjadrenie v štáte sa vedie množstvo súdnych sporov, ktoré deportácie spochybňujú. “Vo väčšine prípadov utečenci nemajú doklady totožnosti, na základe ktorých by ich domovské krajiny mohli prijať späť,” vysvetlil pre Focus Seehofer.

“Ostatní tu zapustili korene alebo našli sponzora, ktorý im tu zabezpečuje pobyt. Taká je realita Nemecka v roku 2017.”

V roku 2016 prišla nemecká CSU s návrhom zefektívniť kontroly nad vonkajšími hranicami Európskej únie a v rámci bloku zaviesť hraničné kontroly, čím by sa zabezpečilo “spravodlivé prerozdelenie migrantov a utečencov medzi ďalšie európske štáty”. V návrhu bol uvedený ročný limit 200 tisíc žiadateľov o azyl, ktorých Nemecko môže prijať. Zvyšný počet prisťahovalcov by mal byť umiestnený do susedných štátov, predovšetkým do Rakúska.

Bavorský predseda vlády tiež vyjadril kritiku voči kancelárke Merkelovej a jej politike “otvorených dverí pre utečencov”. Spravodajský portál RT pri tejto príležitosti uviedol, že kresťansko-sociálna únia (CSU) svojho času poslala šéfke nemeckej vlády list, v ktorom jej pohrozila žalobou na ústavný súd, ak federálna vláda nezabezpečí štátne hranice a nezníži príliv migrantov.

V interview pre Focus, Seehofer zopakoval svoj postoj k nemeckej utečeneckej politike keď povedal, že európske štáty musia chrániť spoločné hranice a zastaviť tých, ktorí na vstup do EÚ nespĺňajú požiadavky.

“Je to oveľa kresťanskejší a humánnejší spôsob, než aby ľudia putovali po celej Európe a potom im bolo povedané – nemôžete zostať,” uzatvoril rozhovor Horst Seehofer.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti