Seehofer by chcel tranzitné centrá pre utečencov zriadiť v zariadeniach polície

04.07.2018 | 17:19
  0
Plán nemeckého ministra vnútra predpokladá, že utečenci by v zariadeniach strávili maximálne 24 hodín.

Nemecký spolkový minister vnútra Horst Seehofer chce pre plánované tzv. tranzitné centrá využiť jestvujúce zariadenia spolkovej polície. Zo stredajších informácií nemeckých médií s odvolaním sa na zdroje Kresťanskosociálnej únie (CSU) vyplýva, že Seehofer tento návrh predostrel na utorkovom večernom rokovaní koaličnej rady.



Podľa ministrových slov by sa nemuseli stavať žiadne veľké nové centrá, avšak na tento účel by sa mohli využiť nehnuteľnosti spolkovej polície napríklad v Passau, Rosenheime alebo na mníchovskom letisku.

Budú pod dohľadom políce

Seehoferov plán predpokladá, že utečenci by v zariadeniach, ktoré by sa mohli uviesť do prevádzky neodkladne po uzavretí príslušných dohôd o vracaní utečencov so susednými krajinami, strávili podľa možností maximálne 24 hodín.



Spolková kancelárka Angela Merkelová v stredu vo vystúpení na pôde nemeckého parlamentu v Berlíne uviedla, že žiadatelia o azyl by pod dohľadom polície strávili v tzv. tranzitných centrách maximálne dva dni, a vo vysielaní prvého programu verejnoprávnej televízie ARD na vysvetlenie dodala, že tak to predpokladá platná nemecká ústava. Po uplynutí tohto času by utečencov mali previezť do bežných zariadení.



Koaličný partneri strán únie CDU/CSU - sociálni demokrati z SPD - sa netaja kritickým názorom na zriadenie takýchto uzavretých zariadení a množia sa i hlasy, že v prípade nedosiahnutia kompromisu - tentoraz na celokoaličnej úrovni - môže byť ohrozená budúcnosť súčasnej nemeckej vlády.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti