Saudská Arábia nebude tolerovať spájanie korunného princa s desivou vraždou Chášukdžího

22.11.2018 | 11:15
  0
Dánsko a Nemecko medzitým prestali vydávať povolenia na vývoz zbraní do Saudskej Arábie.

Predstavitelia Saudskej Arábie v stredu vyhlásili, že akákoľvek kritika korunného princa Muhammada bin Salmána v súvislosti s vraždou novinára Džamála Chášukdžího predstavuje pre krajinu "krajnú medzu". Stalo sa tak tesne po tom, ako americký prezident Donald Trump nešetril chválou na adresu Saudskej Arábie v súvislosti s klesajúcou cenou ropy. Správu priniesla agentúra AFP.

Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr v stredu uviedol, že Saudská Arábia nebude tolerovať akékoľvek spájanie korunného princa s desivou vraždou Chášukdžího. Podľa slov Džubajra pre stanicu BBC "sú v Saudskej Arábii vodcovia krajnou medzou, za ktorú nemožno ísť". "Opatrovník dvoch svätých mešít (kráľ Salmán) a korunný princ sú touto krajnou medzou. Oni reprezentujú každého občana Saudskej Arábie a každý občan reprezentuje ich."

Vo svojom vyhlásení sa Džubajr taktiež obrátil na predstaviteľov Turecka s výzvou, aby predložili všetky dôkazy v súvislosti s vraždou novinára na veľvyslanectve Saudskej Arábie v Istanbule a "prestali s únikmi informácií".

Slovám Džubajra predchádzala séria vyhlásení amerického prezidenta Donalda Trumpa, v ktorých opakovane vyjadril Saudskej Arábii svoje sympatie. Ešte v utorok označil Trump túto krajinu za dôležitého a užitočného spojenca USA, a to aj napriek uniknutej správe z prostredia americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), označujúcej korunného princa za pravdepodobného objednávateľa vraždy. Prezident Trump opätovne potvrdil svoj postoj v stredu, počas oddychu vo svojej rezidencii Mar-a-Lago Club na Floride, keď napísal na Twitteri: "Ceny ropy padajú. To je skvelé! Je to ako obrovské zníženie daní pre Ameriku a svet. Užívajte si to! 54 dolárov a bolo to 82 dolárov. Ďakujeme ti, Saudská Arábia, ale poďme ešte nižšie!"

Rijád pôvodne tvrdil, že novinár Chášukdží saudskoarabský konzulát v Turecku opustil. Avšak saudskoarabská prokuratúra neskôr oznámila, že bol zámerne zavraždený. V súvislosti s vraždou dosiaľ Rijád obvinil 11 osôb a ďalšie vyšetruje. CIA údajne dospela k záveru, že Chášukdžího, ktorý žil v Spojených štátoch, nariadil zavraždiť v Istanbule saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Denník Washington Post, do ktorého Chášukdží prispieval, to uviedol minulý týždeň v piatok, s odvolaním sa na osoby oboznámené s danou záležitosťou.

Dánsko a Nemecko prestali vydávať povolenia na vývoz zbraní do Saudskej Arábie

Dánsko sa rozhodlo v budúcnosti pozastaviť schvaľovanie vývozu zbraní a iného vojenského vybavenia do Saudskej Arábie. Reagovalo tak na vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího a na úlohu tohto kráľovstva vo vojne v Jemene. Vo štvrtok o tom informovalo dánske ministerstvo zahraničných vecí.

Nemecko už prestalo vydávať povolenia na budúce dodávky zbraní do Saudskej Arábie a rozhodlo sa úplne zastaviť ich predaj. Francúzsko v pondelok oznámilo, že čoskoro rozhodne o sankciách za vraždu Chášukdžího, ku ktorej došlo 2. októbra na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule.

Saudská Arábia je jedným z najväčších dovozcov zbraní na svete. Stojí na čele vojenskej koalície bojujúcej v občianskej vojne v Jemene, v ktorej už zahynuli desaťtisíce ľudí a ktorá spôsobila obrovskú humanitárnu katastrofu. Hladomor tam hrozí 14 miliónom obyvateľov, teda polovici tamojšej populácie.

"Príšerná situácia v Jemene sa stále zhoršuje a bol tiež zavraždený saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží, takže sa nachádzame v novej situácii," uviedol vo vyhlásení dánsky minister zahraničných vecí Anders Samuelsen, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Rozhodnutie Dánska padlo po nedávnych diskusiách s ostatnými ministrami zahraničných vecí v Európskej únii, dodal šéf diplomacie.

Dánsko vydalo vlani podľa ministerstva zahraničných vecí desať takýchto povolení na export. Už schválený vývoz nebude pozastavený, upozornil hovorca ministerstva.

Medzitým v stredu americký prezident Donald Trump ocenil Saudskú Arábiu za nižšie ceny ropy, ale zároveň zosilnel tlak na Spojené štáty, aby za vraždu Chášukdžího uvalili prísnejšie sankcie na svojho spojenca na Blízkom východe.

Zdroj: aktuality.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti