Saudi majú záujem skoncovať s dolárom

16.11.2017 | 15:45
  0
Nová strategická vízia Saudskej Arábie bude hrať možno rolu vo finančnom resete.

Spojené štáty a Saudská Arábia sú na sebe obojstranne do takej miery závislé, že vzájomná roztržka by znamenala katastrofu pre systém petrodoláru a jeho postavenie ako rezervnej meny. Ekonóm Brandon Smith si je dokonca istý, že Rijád plánuje dolár pochovať.

"Domnievam sa, že ďalšia fáza globálneho ekonomického resetu začne čiastočne skoncovaním dominancie petrodoláru. Dôležitým prvkom v rámci mojej analýzy strategického posunu smerom preč od petrodoláru bola symbióza medzi USA a Saudskou Arábiou. Saudská Arábia je od samého začiatku tým hlavným kľúčom k tomu, či dolár zostane ropnou menou," napísal Smith v článku na svojej internetovej stránke Alt-market.com.

Podľa ekonóma, korunný princ Saudskej Arábie Mohamed Bin Salmán hľadá spôsoby, ako sa zbaviť závislosti na americkom dolári. Smith tvrdí, že saudskoarabský program Vision 2030 nemusí byť vo svojej podstate o tom, že krajine ide o zníženie podielu ropy v hospodárstve, ale skôr o skoncovaní s petrodolárom.

"Revolučná Vízia roku 2030 princa Salmána sa rozvinula, keď sa dostal k moci. Jej cieľom je ukončiť závislosť Saudov na príjmoch z ropy a podporiť hospodárslu stabilitu. Myslím si však, že tento plán NIE JE o ukončení spoliehania sa na ropu, ale o skoncovaní spoliehania sa na americký dolár. Skutočnosť je taká, že plán naznačuje odklon od dolára ako svetovej ropnej peňažnej jednotky a odviazanie sa saudského riala od dolára," uviedol ekonomický analytik.

Dohoda, ktorú v roku 1974 podpísal americký prezident Richard Nixon a kráľ Saudskej Arábie Faisal znamenala, že Rijád odvtedy prijíma americké doláre za vývoz svojej ropy.

Brandon Smith tiež poukázal na to, že princ Salmán nadviazal hlbšie vzťahy s Ruskom a Čínou a vytvoril s nimi dvojstranné dohody, ktoré môžu napomôcť s odstránením dolára ako mechanizmu pre celosvetové obchodovanie s ropou.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti