SaS vyzýva Fica na vysťahovanie sa z Bonaparte, Kaliňáka na odstúpenie

21.03.2017 | 17:21
  0
Vyšetrovateľ NAKA obvinil podnikateľa Ladislava B. zo zločinu neodvedenia dane a poistného.

Bratislava 21. marca - Strana SaS vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby splnil sľub a odsťahoval sa z bytu v komplexe Bonaparte, ktorý si má prenajímať od podnikateľa Ladislava B. Toho dnes Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila zo zločinu neodvedenia dane a poistného.

SaS zároveň vyzýva ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby odstúpil z funkcie. "Je to človek, ktorý získal od daňového podvodníka Ladislava B. podiel vo firme v účtovnej hodnote minimálne 400.000 za 8000 eur. Preto ministra vnútra vyzývame na okamžité odstúpenie. Je to človek, ktorý tam nemá čo hľadať," vyhlásil na tlačovej konferencii Jozef Rajtár (SaS).

Liberáli tiež žiadajú odchod Dušana Kováčika z funkcie špeciálneho prokurátora. Dôvodom je jeho doterajšia nečinnosť aj v politicky citlivých kauzách. SaS veľmi neverí, že kým bude Kováčik na tomto poste, dôjde k obžalobe Ladislava B.

"Budeme iniciovať brannobezpečnostný výbor. Dnes sa stretnem s predsedom výboru Antonom Hrnkom (SNS), či nám tento bod zaradia ako špeciálny bod na riadnom výbore, alebo či budú požadovať mimoriadny výbor. V tom prípade oslovím kolegov," povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Liberáli sa chcú pýtať aj to, aká je istota, že konanie voči Ladislavovi B. nebude ovplyvňované. "Že nebude do neho z najvyšších miest zasahované," poznamenal Galko. Liberálov zaujíma aj to, prečo nie je Ladislav B. stíhaný väzobne. "Dôvody na útekovú alebo kolúznu, alebo preventívnu väzbu sú relevantné," uviedol Galko. Podľa neho je možné, že by Ladislav B. mohol z krajiny odísť, keďže na to má dosť peňazí, tiež je hrozba, že by mohol ovplyvňovať svedkov a rovnako by mohol pokračovať v trestnej činnosti. Galko zároveň poukázal na väzby na politické elity.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil podnikateľa Ladislava B. zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Úrad špeciálnej prokuratúry sa k prípadu bližšie nevyjadril, keďže sa vo veci koná. Viaceré médiá informovali, že Ladislav B. si v minulosti mohol uplatniť neprimeraný odpočet daní v sume približne dva milióny eur v súvislosti s bytmi v komplexe Five Star Residence. Polícia v tejto veci začala minulý rok trestné stíhanie a vykonala niekoľko prehliadok. Či sa obvinenie týka práve tohto skutku, polícia neuviedla.

Zdroj: TASR


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti