SaS, OĽaNO a Sme rodina vyzývajú Fica na odchod z funkcie premiéra

10.10.2017 | 17:48
  0
Dôvodom je záver vyšetrovateľa, podľa ktorého sa predseda vlády dopustil trestného činu porušenia daňového tajomstva, keď pred voľbami 2016 na tlačovej konferencii hovoril o informáciách o daniach Igora Matoviča.

"Nemôžeme sa stotožniť s jeho argumentom, že v tomto prípade dostalo prednosť právo na slobodu prejavu. Predseda vlády s úmyslom diskreditovať svojich politických oponentov nemôže v mene práva na slobodu prejavu porušovať zákony SR, pretože by tým porušil niekoľko ústavných článkov," uviedli v spoločnom stanovisku predseda SaS Richard Sulík, líderka OĽaNO Veronika Remišová a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

SaS, OĽaNO a Sme rodina zároveň žiadajú generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby sa zasadil o nestranné a nezávislé vyšetrovanie tohto "bezprecedentného prípadu". "Zároveň vyzývame Roberta Fica, aby odstúpil z funkcie. Okolnosti nasvedčujú tomu, že práve jeho funkcia predsedu vlády bráni priechodu spravodlivosti," dodali šéfovia opozičných strán.

O prerušení konania voči Ficovi, ktorý bol jedným z podozrivých v prípade ohrozenia daňového tajomstva Igora Matoviča, informoval Matovičov právny zástupca Daniel Lipšic na pondelkovej (9.10.) tlačovej konferencii. Citoval z uznesenia vyšetrovateľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave v trestnom stíhaní pre trestný čin ohrozenia bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva, kde bol jedným z podozrivých Robert Fico.

Vyšetrovateľ podľa Lipšica konštatuje, že "predseda vlády naplnil svojím konaním formálne znaky prečinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva". "Ale keďže išlo o tému vo verejnom záujme, keďže sloboda prejavu v politike musí byť veľmi široká, tak nebol naplnený tzv. materiálny znak, teda závažnosť činu a tak trestné konanie prerušil," doplnil Lipšic. 

Konanie prerušil aj preto, že boli podozrivé aj ďalšie osoby, ktoré mali Ficovi dokumenty kryté daňovým tajomstvom doručiť. Žiaden svedok však podľa Lipšica nepotvrdil, že by na mítingu s občanmi niekto Ficovi dokumenty dal. Míting spomína vo svojej výpovedi Fico.

Lipšic porovnal, ako orgány činné v trestnom konaní pristupujú k premiérovi a k opozičnému politikovi Matovičovi. Konanie voči Ficovi prerušili, kým Matoviča prokurátor navrhol obžalovať pre ohováranie premiéra. Toho sa mal dopustiť, keď hovoril o údajných Ficových účtoch na Belize. Ich existencia sa nepotvrdila. Lipšic upozornil, že kým pri Ficovi zohľadňovali aj slobodu prejavu, pri Matovičovi nie.

 "Po tom, čo páni Lipšic a Matovič napáchali, sa čudujeme, že majú ešte odvahu sa postaviť pred verejnosť a moralizovať," uviedol ešte v pondelok v reakcii na vyjadrenia Daniela Lipšica Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Zdroj: postoj.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti