Sankcie mali na Rusko minimálny dopad, ruskej ekonomike paradoxne pomohli

17.10.2018 | 14:36
  0
Reštriktívne opatrenia zasiahli iba dodávateľské siete, ktoré bolo nutné razantne preorganizovať.

Medzinárodné sankcie mali na Rusko len minimálny efekt. Ekonomika krajiny po sankciách uvalených pre anexiu Krymu dokonca vykázala mierne zlepšenie, vyplýva z indexu audítorskej firmy BDO, ktorý sleduje ekonomickú vyspelosť takmer všetkých štátov sveta.

V rebríčku 174 krajín si Rusko od roku 2014 polepšilo zo 74. miesta na tohtoročnú 55. pozíciu. Investori sú podľa BDO napriek tomu pri zvažovaní aktivít v tejto krajine výrazne opatrnejší. Podľa štúdie BDO ekonomický index Ruska po sankciách vzrástol z hodnoty 49,66 v roku 2014 na 54,06 o rok neskôr. Potom dva roky mierne klesal (na 52,79 v roku 2016 a 49,95 v roku 2017). Tento rok sa ale výraznejšie posilnil na hodnotu 54,12.

„Naše indexové hodnotenie Ruska nevykazuje žiadny razantný skokový pokles, ktorý by hovoril: pozor, tu sa niečo stalo. Keby sankcie mali výrazný dopad, náš index by to ukázal zhruba s ročným oneskorením, teda už v roku 2015. Index, naopak, v tej dobe vykázal posilnenie. Mierne klesanie v nasledujúcich dvoch rokoch o ničom závažnom nevypovedá,“ uviedol Lukáš Hendrych z BDO.

Sankcie podľa neho zasiahli iba dodávateľské siete, ktoré bolo nutné razantne preorganizovať. „Ruskou ekonomikou ako celkom sankcie neotriasli, napriek tomu môžeme u investorov pozorovať, že sankcie vnímajú a ich prítomnosť zahŕňajú do rozhodovania o tom, či ďalej rozvíjať obchodné aktivity a prípadne v akej forme. Rusko ale nie je odkázané len na dodávky zo západných krajín,“ upozornil.

Rozhodnutie Spojených štátov, EÚ a ďalších krajín o sankciách prišlo po tom, keď Rusko výrazne zasahovalo do vypätej politickej situácie na Ukrajine a nakoniec anektovalo Krym. Sankcie sú zamerané na bankové, finančné a energetické sektory. Pre niektoré ruské firmy znamenajú ťažší prístup k medzinárodným financiám, nie je tiež možné vyvážať do Ruska určité zariadenia na ťažbu ropy.

Štúdia BDO skúma príjem na osobu, verejný dlh, priame zahraničné investície na osobu, mieru inflácie a ekonomickej slobody, stav infraštruktúry, daňové zaťaženie a trhový potenciál jednotlivých krajín.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti