Salvini: Taliansko nepožiadalo ruských investorov o kúpu dlhu, nepotrebujeme externú pomoc

25.10.2018 | 14:35
  0
Finančné trhy reagovali negatívne na návrh rozpočtu Talianska, pričom výnosy z jeho dlhopisov sa vyšplhali na viacročné maximá.

Taliansko nepožiadalo Moskvu, aby podporila jeho dlh. Vyhlásil to vo štvrtok podpredseda vlády Matteo Salvini, ktorý tak poprel fámy, že Rím hľadá ruských investorov, aby kúpili talianske dlhopisy v snahe upokojiť trhy.

"Nepotrebujeme externú pomoc," povedal Salvini novinárom na okraji konferencie vo Verone.

Medzitým Luigi Di Maio, líder koaličnej strany Hnutie piatich hviezd, ktorý je tiež podpredsedom vlády, zopakoval, že jeho krajina nemá v úmysle opustiť eurozónu. Ale nezmení plánovaný schodok v rozpočte na budúci rok, napriek tomu, že ho Európska komisia zamietla.

Di Maio uviedol vo štvrtok v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Radio 24, že vláda monitoruje bankový systém, ktorý je pod tlakom v dôsledku zvyšujúcich sa výnosov zo štátnych dlhopisov.

"Trhy nemajú obavy z toho, že Taliansko nerešpektuje rozpočtové pravidlá Európskej únie (EÚ). Investori sa obávajú falošných správ, podľa ktorých chce Taliansko opustiť euro a EÚ," povedal Di Maio. Dodal, že deficit v roku 2019 vo výške 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý sa nepáči Bruselu, by sa nemal meniť.

Finančné trhy reagovali negatívne na návrh rozpočtu Talianska, pričom výnosy z jeho dlhopisov sa vyšplhali na viacročné maximá. Investorov znervózňuje porušenie fiškálnych pravidiel EÚ aj výška a udržateľnosť talianskeho dlhu.

Rozdiel medzi výnosmi z dlhopisov Talianska a Nemecka sa vo štvrtok síce znížil na 318 bázických bodov z 323 bodov v stredu (24.10.), ale aj tak je druhý najväčší od roku 2013.

Zvyšovanie výnosov z talianskych dlhopisov môže poškodiť veľké banky v krajine, ktoré ich vlastnia, keďže môže odkrojiť časť z ich kapitálových rezerv.

Di Maio však verí, že v najbližších týždňoch sa výnosy znížia. "V nasledujúcich týždňoch budeme diskutovať o rozpočte s Európskou úniou a budú si môcť (investori) prečítať podrobnosti o našom fiškálnom pláne," dodal.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti