Salvini pre Der Spiegel: Taliansko už nechce prijať viac žiadateľov o azyl

23.06.2018 | 11:48
  0
Taliansky minister vnútra v rozhovore ďalej uviedol, že Francúzsko by malo jeho krajinu prestať poúčať.

Do roka sa rozhodne, či je Európa stále jednotná, alebo nie, súdi taliansky minister vnútra Matteo Salvini. Kľúčové podľa neho budú voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať budúci rok v máji, a vyjednávanie o budúcom rozpočte Európskej únie, uviedol v rozhovore pre magazín Der Spiegel.

Salvini ďalej povedal, že Taliansko už nemôže prijať viac žiadateľov o azyl. "Už nemôžeme prijať ani jedného, ba práve naopak - radi by sme ich pár odovzdali," zhodnotil predseda protiimigračnej Ligy možnosť, že by Nemecko začalo z hraníc vracať utečencov.

Salvini si uvedomuje, že by to mohlo viesť k pádu kabinetu Merkelovej, ale dodal, že si nič také nepraje, "hoci sme si veľmi vzdialení, a to nielen v otázke migrácie".

Skúške nemeckú veľkú koalíciu konzervatívnej únie CDU/CSU a sociálnej demokracie (SPD) vystavil spor medzi sesterskými stranami CDU a CSU v otázke migrácie.

Kým minister vnútra a šéf CSU Horst Seehofer žiada, aby Nemecko zo svojich hraníc začalo vracať utečencov, ktorí už v inej krajine Európskej únie požiadali o azyl, Merkelová to s odkazom na európske právo odmieta.

Taliansky minister vnútra v rozhovore ďalej uviedol, že Francúzsko by malo Taliansko prestať "poúčať". K slovnej prestrelke medzi Francúzskom a Talianskom došlo potom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron ostro kritizoval rozhodnutie Ríma nevpúšťať do svojich prístavov lode zahraničných mimovládnych organizácií s migrantmi.

"Nezodpovedá nášmu štýlu podpisovať návrhy spísané v iných krajinách a rozoslané e-mailom," komentoval Salvini spoločný rozpočet eurozóny, na ktorom sa v utorok dohodla nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU) s francúzskym prezidentom.

Zdroj: ČTK / spiegel.de


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti