Salvini odkázal eurokratom, že Rím v záležitosti národného rozpočtu Bruselu neustúpi

22.11.2018 | 15:55
  0
Šéf Ligy Severu to zdôvodnil tým, že zámerom vlády je, aby Taliansko rástlo.

Taliansko chce vzdorovať tlaku Európskej komisie na prepracovanie návrhu talianskeho rozpočtu na budúci rok. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok uviedli predstavitelia talianskej vlády. Komisia v stredu potvrdila svoje pôvodné hodnotenie, podľa ktorého je návrh rozpočtu v závažnom nesúlade s jej odporúčaniami.

Podľa talianskej vládnej koalície je potrebné využiť rozpočtovú politiku na podporu hospodárskeho rastu. „Neustúpime,“ vyhlásil v rozhovore v štátnej televízii Rai vicepremiér Matteo Salvini, ktorý je šéfom vládnej strany Liga. „Nevynakladáme tieto peniaze náhodne. Zámerom je, aby Taliansko rástlo,“ dodal.

Vicepremiér Luigi Di Maio, ktorý je šéfom vládneho Hnutia piatich hviezd (M5S), vylúčil možnosť, že by vláda zmenila rozpočtové plány pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia v máji budúceho roka. Uviedol však, že vidí priestor pre dialóg s Európskou komisiou.

Taliansky premiér Giuseppe Conte vyhlásil, že Rím nie je pripravený ustúpiť, pokiaľ ide o obranu rozpočtových záujmov Talianska. Zároveň ale vyzval obe strany k pokojnejšiemu prístupu, ktorý by podporil dôveru investorov. Conte sa v sobotu stretne s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Po stredajšom stanovisku komisie majú členské krajiny dva týždne na vlastné posúdenie situácie. Pokiaľ budú so stanoviskom súhlasiť, pripraví Európska komisia disciplinárne konanie pre nadmerný deficit aj nové odporúčania, ako by mohlo Taliansko svoj deficit napraviť. Na konci konania môžu krajine hroziť aj finančné sankcie.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti