Salvini navrhuje vytvoriť Ligu líg na obranu záujmov štátov v Európe

02.07.2018 | 11:47
  0
Taliansky minister vnútra chce spojiť národné úsilia politických subjektov vo viacerých krajinách.

Predseda talianskej koaličnej strany Liga Severu (LN) Matteo Salvini chce spojiť úsilia partnerských politických subjektov vo viacerých krajinách, aby sa takto zabezpečilo, že agenda EÚ "nezatieni" záujmy národných štátov. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Salvini, ktorý v talianskej koaličnej vláde zastáva funkciu ministra vnútra, v nedeľu na výročnom zhromaždení členov a sympatizantov LN v severotalianskom meste Pontida vyhlásil, že chce rozšíriť svoje politické hnutie, ktoré už transformoval z regionálnej na celoštátnu politickú silu. Podľa jeho predstáv by tak v Európe mala vzniknúť "Liga líg" zjednocujúca hnutia, ktoré "chcú brániť hranice" svojich štátov a "blahobyt svojich detí".

Salvini predtým deklaroval, že budúcoročné voľby do Európskeho parlamentu by mali byť "referendom o elitách, bankách, financiách, prisťahovalectve a zárukách práce" a "o Európe bez hraníc s masovou migráciou a Európe, ktorá chráni svojich občanov".

Podľa talianskych médií na zhromaždenie LN do Pontidy prišlo vyše 50.000 ľudí z celého Talianska.

Zhromaždenie sa konalo v Pontide pre to, že práve v tomto meste pri Bergame sa v roku 1167 zrodila Lombardská liga - aliancia severotalianskych mestských komún (Benátky, Miláno, Cremona, Padova) proti rímsko-nemeckému cisárovi Fridrichovi I. Barbarossovi.

Prieskumy verejnej mienky v Taliansku podľa AP ukazujú, že LN je teraz najobľúbenejšou politickou stranou v krajine.

AP dodala, že Salvini má dobré vzťahy s francúzskou pravicovou političkou Marine Le Penovou a britským euroskeptikom Nigelom Farageom, svojho času lobujúcim za referendum o vystúpení Británie z EÚ, ktoré sa skončilo víťazstvom prívržencov tzv. brexitu.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti