Saakašvili po návrate do Poľska prosil o pomoc Brusel v boji proti Porošenkovi

13.02.2018 | 10:45
  0
Ukrajinský prezident podľa neho ničí štát a toleruje korupciu.

Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili v utorok v nemeckej tlači vyzval Európsku úniu a spolkovou kancelárku Angelu Merkelovú, aby mu pomohli v boji proti ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Politik, ktorého v pondelok ukrajinské úrady deportovali do Poľska, Merkelovú varoval, že Ukrajina sa môže rozpadnúť.

„Ak Európska únia a predovšetkým kancelárka Angela Merkelová nič nepodniknú, Ukrajina sa rozpadne,“ uviedol Saakašvili v rozhovore pre denník Bild. „Porošenko ničí Ukrajinu a mňa chce upratať, pretože bojujem s úplatkármi,“ tvrdí bývalý Porošenkov stúpenec, ktorý sa s ukrajinským prezidentom rozišiel a tvrdo ho kritizuje za údajné tolerovanie korupcie.

Saakašviliho v pondelok v Kyjeve zadržali ukrajinskí pohraničníci a násilím ho deportovali do Poľska, odkiaľ sa vlani v septembri na Ukrajinu dostal. Jeho stúpenci ho vtedy napriek odporu pohraničnej stráže previedli cez poľsko-ukrajinskú hranicu. Kyjevský súd potom rozhodol, že politik je na Ukrajine nelegálne.

V rozhovore pre Bild Saakašvili povedal, že sa na Ukrajinu vráti. „Naplánované sú veľké demonštrácie, na Ukrajinu sa vrátim zákonnou cestou,“ povedal gruzínsky exprezident.

V gruzínskych médiách sa v utorok objavili správy, že gruzínske úrady Poľsko požiadajú o Saakašviliho vydanie. Bývalého prezidenta v Tbilisi stíhajú za údajné zneužitie právomocí, v jednej kauze ho odsúdili na tri roky. Žiadosť o jeho vydanie už Gruzínsko odoslalo na Ukrajinu, ktorá sa však rozhodla Saakašviliho odoslať do Poľska.

Zdroj: ČTK / pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti