Rusom zakázali účasť na olympiáde. Moskva to považuje za násilné vytláčanie zo svetového športu

06.12.2017 | 14:49
  0
Doterajšie pokusy o izoláciu krajiny podľa ministerstva zahraničných vecí zlyhali.

Rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) zakázať ruskému olympijskému výboru účasť na zimných hrách v roku 2018 v juhokórejskom Pchjongčchangu je podľa ruského rezortu diplomacie ďalším pokusom o „izoláciu“ Ruskej federácie.

Zákaz MOV, ktorý umožňuje ruským športovcom súťažiť na olympijských hrách vo februári 2018 pod neutrálnou vlajkou ukazuje, že Rusko je silou „vytlačené zo svetových športov“. Oznámila to hovorkyňa ministerstva ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharova. Zatiaľ čo predchádzajúce pokusy o izoláciu krajiny zlyhali, zákaz účasti na olympiáde v roku 2018 je podľa jej vyjadrenia ďalším novým plánom v tomto smere.

„Ide o masívny útok. Myslím si, že toto rozhodnutie súvisí so skutočnosťou, že snaha o izoláciu Ruska zlyhala. Žiadna izolácia nenastala. Existuje však aj naďalej pokusy, aby sa tak stalo,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva.

V tejto súvislosti pripomenula, že rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru je čiastočne výsledkom „politického tlaku“ na medzinárodnú športovú organizáciu. Dodala, že športovci sa stali obeťami nepodložených obvinení.

Predstavitelia MOV 5. decembra rozhodli, že ruskí športovci, ktorí splnia kvalifikačné kritériá a prísne antidopingové pravidlá sa budú môcť olympijských hier zúčastniť pod neutrálnou vlajkou Olympijskí športovci z Ruska. Znamená to, že sa nebudú môcť zúčastniť otváracieho ceremoniálu a ruská hymna sa v prípade ich víťazstva nebude hrať. Z rozhodnutie taktiež vyplýva, že predstavitelia ruského ministerstva športu sa nebudú môcť v Pchjongčchangu akreditovať.

Verdikt je výsledkom dvoch samostatných vyšetrovaní údajného porušenia antidopingových pravidiel zo strany Ruska. Moskva tieto tvrdenia kategoricky odmieta. Očakáva sa, že Rusko oznámi svoje ďalšie plány týkajúce sa olympijských hier v roku 2018 12. decembra. Pred oznámením zákazu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Moskva nemá v pláne hry bojkotovať.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti