Ruský strašiak sa využíva na to, aby Američania dávali bilióny vojensko-priemyselnému komplexu

05.02.2018 | 12:30
  0
V rozhovore pre RT to vyhlásil ruský ambasádor v USA.

Washington využíva údajnú ruskú hrozbu ako zámienku na posilňovanie svojich jadrových kapacít. Ruský veľvyslanec v Spojených štátoch sa však domnieva, že skutočným cieľom novej nukleárnej stratégie je pumpovanie finančných prostriedkov do vojenského komplexu.

„Problémom je, že Američania opäť používajú Rusko ako strašiaka, aby ospravedlnili nárast vojenských výdavkov a hromadenie jadrových zbraní,“ povedal Anatolij Antonov, ktorý tak reagoval na najnovšiu správu o jadrovom stave NPR (Nuclear Posture Review).

V dokumente sú okrem Ruska uvedené ako hlavné výzvy pre USA aj Čína, Severná Kórea a Irán. Američania v materiáli odôvodňujú potrebu modernizácie amerického jadrového arzenálu. Zároveň varujú Rusko pred modernizáciou svojho programu jadrových zbraní a tvrdia, že Moskva je pripravená „použiť svoju silu na zmenu mapy Európy“.

„Uvedomujeme si, že táto túžba pramení v zámere vložiť viac peňazí do odvetvia vojenského priemyslu. Vieme, že táto cenovka má hodnotu bilióny dolárov,“ vyhlásil ruský veľvyslanec.

Správa NPR síce neuvádza, že Spojené štáty vidia v Ruskej federácii nepriateľa, opakovane však poukazuje na budúce jadrové schopnosti Moskvy. Uvádza sa v nej tiež, že v prípade snahy o deeskaláciu konfliktu, sú Rusi schopní použiť jadrové zbrane.

Ruská nukleárna doktrína však hovorí, že jadrové zbrane môžu byť nasadené len ako reakcia na jadrový útok, alebo v prípade používanie zbraní hromadného ničenia, resp. za predpokladu konvenčnej agresie v rozsahu, ktorý by ohrozil existenciu štátu.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti