Ruský generál odkázal USA, aby neútočili v Sýrii, inak vyprovokujú protireakciu Moskvy

11.04.2018 | 00:25
  0
Ruská armáda by mohla podľa Vladimíra Šamanova v odvetnom údere zaútočiť na americké vojenské lode a lietadlá.

Vysokopostavený ruský politik v utorok varoval Spojené štáty, aby neskúšali vojensky zaútočiť na sýrsku armádu, lebo tým môžu vyprovokovať priamy vojenský stret medzi USA a Ruskom.

Rusko je pripravené reagovať

Útok americkej armády na sýrske vojenské ciele totiž môže zasiahnuť aj ruských vojakov, ktorí v krajine pôsobia, a automaticky vyvolať ruskú odvetu, vyhlásil ruský generál vo výslužbe Vladimír Šamanov, ktorý je šéfom parlamentného výboru pre obranu. Šamanov dodal, že Rusko má na takýto útok „potrebné prostriedky a Američania a ich spojenci to veľmi dobre vedia“.

Ruská armáda by mohla podľa Šamanova v odvetnom údere zaútočiť na americké vojenské lode a lietadlá. Šamanov dokonca úplne nevylúčil ani použitie jadrových zbraní, o ktorom iba povedal, že je „nepravdepodobné“.

Pripojilo sa aj Francúzsko

Americký prezident Donald Trump v utorok pohrozil, že Spojené štáty budú na posledný vývoj s Sýrii dôrazne reagovať. O možnosti odvetného útoku v Sýrii hovorí aj Francúzsko a ďalšie západné krajiny.

Dôvodom je údajný sobotňajší chemický útok zo strany režimu sýrskeho prezidenta Bašára al-Asada proti sýrskej opozícii na damaskom predmestí Dúmá, o ktorom v nedeľu informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Pri útoku podľa SOHR zahynulo najmenej 80 ľudí.

Ruská armáda v pondelok vyhlásila, že žiadny chemický útok sa v Sýrii nekonal. Moskva tvrdí, že do oblasti vyslala armádny inšpekčný tím a ten „nenašiel žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali predošlé správy“.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti