Rusko zastavilo činnosť Jehovových svedkov pre údajný extrémizmus

24.03.2017 | 13:11
  0
Rezort vnútra sa okrem toho usiluje o súdny zákaz Jehovových svedkov na území Ruskej federácie a o ich vyhlásenie za extrémistickú organizáciu.

Moskva 24. marca - Ruské ministerstvo spravodlivosti pozastavilo činnosť organizácii Jehovovi svedkovia pre jej údajný extrémizmus, informovala agentúra TASS. 

Rezort vnútra zaradil náboženskú organizáciu Administratívne ústredie Jehovových svedkov v Rusku na zoznam subjektov, ktoré majú pozastavenú činnosť kvôli extrémistickým aktivitám. 

Ministerstvo sa okrem toho usiluje o súdny zákaz Jehovových svedkov na území Ruskej federácie a o ich vyhlásenie za extrémistickú organizáciu. S takouto žiadosťou sa obrátilo na ruský najvyšší súd, ktorý má o veci rokovať 5. apríla. 

Podľa právnikov ministerstva ruskí Jehovovi svedkovia svojou činnosťou porušujú viaceré zákony vrátane federálnej legislatívy o boji proti extrémizmu a terorizmu. 

Ak najvyšší súd žiadosti vyhovie, dôjde k uzavretiu ústredia Jehovových svedkov, ktoré sa nachádza neďaleko Petrohradu. Svedkovia sa preto snažia zmobilizovať osem miliónov svojich súvercov vo svete, aby protestovali proti hroziacemu zákazu činnosti svojej organizácie v Rusku. 

Takýto krok by bol vôbec prvým prípadom úplného zákazu zaregistrovanej náboženskej skupiny v Rusku. Jehovovi svedkovia majú v krajine podľa vlastného vyjadrenia 170.000 stúpencov.

Jehovovi svedkovia sú však iba jednou z viacerých menšinových náboženských skupín, ktoré sa v uplynulých rokoch dostali pod zvyšujúci sa tlak ruských orgánov. Zásahy voči jehovistom, mormónom a rôznym protestantským spoločenstvám sa dejú na základe nového zákona, ktorý má aj podporu ruskej pravoslávnej cirkvi.

Zdroj: TASR


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti