Rusko: Zamyslite sa, komu by prospela Skripeľova otrava

15.03.2018 | 12:35
  0
Moskva sa ostro ohradila voči obvineniam britskej premiérky.

Ruský veľvyslanec pri OSN, Vasilij Nebenzia, požaduje „jasné dôkazy“ o účasti Ruska na otrave bývalého rusko-britského špióna v meste Salisbury. Rovnako požiadal členov Bezpečnostnej rady OSN, aby popremýšľali, komu prospejú obvinenia proti Rusku.

Hľadanie pravdy v prípade otravy Sergeja Skripaľa je tou poslednou vecou o ktorú sa britská vláda snaží. Týmito slovemi komentoval Nebenzia súčasnú situáciu na zasadnutí BR OSN. Dodal, že Spojené kráľovstvo svojimi neopodstatnenými obvineniami voči Rusku, fakticky vedie „propagandistickú vojnu“.

„Dali nám 24 hodín, aby sme sa priznali k zločinu,“ povedal ruský ambasádor. Poznamenal, že jeho krajina nebude hovoriť jazykom ultimáta a Rusko nedovolí, aby s ním niekto podobným spôsobom zaobchádzal.

Nebenzia poukázal na to, že Spojené kráľovstvo dalo tento prípad na stôl OSN, namiesto toho, aby sa ním zaoberal príslušný medzinárodný orgán v Haagu, ktorým je Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Ruský diplomat kritizoval list britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorý adresovala OSN. Podľa jeho názoru obsahuje „absolútne nezodpovedné vyhlásenia“, ako aj otvorené „hrozby namierené proti suverénnemu štátu a stálemu členovi BR OSN“, ktoré sú v príkrom „rozpore s medzinárodným právom“.

Zopakoval pozíciu Moskvy, že Rusko s prípadom otrávenia Skripaľa nemá nič spoločné. Dodal, že Moskva nemala absolútne žiadny záujem zabiť bývalého dvojitého agenta, ktorý bol predtým odsúdený a potom bol prepustený, pretože už „nepredstavoval absolútne žiadnu hrozbu“ voči Rusku. Nebenzia potom požiadal členov BR OSN, aby premýšľali o tom, kto by mohol mať skutočný záujem a prospech z tohoto škandálu.

Rusko je podľa jeho slov stále pripravené zúčastniť sa vyšetrovania incidentu a spolupracovať s Veľkou Britániou na celej záležitosti. „Sme pripravení na spoločné vyšetrovanie, nemáme čo skrývať,“ uzavrel ruský diplomat.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti