Rusko varuje pred možnosťou ďalšieho zinscenovaného chemického útoku v Sýrii za účasti Američanov

11.06.2018 | 17:58
  0
Podobný útok sa odohral aj 7. apríla tohto roku.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že disponuje dôveryhodnou spravodajskou informáciou, že americké špeciálne sily pomáhajú sýrskym povstalcom zinscenovať ďalší chemický útok za použitia chlóru, aby tým vyprovokovali letecké útoky na sýrsku armádu.

„Naša spravodajská informácia, ktorú potvrdili tri nezávislé sýrske zdroje, hovorí, že velitelia tzv. Slobodnej sýrskej armády (FSA) s podporou amerických špeciálnych síl pripravujú v provincii Deir ez-Zor vážnu provokáciu s využitím chemickej bojovej látky,“ píše sa vo vyhlásení vydané ruským ministerstvom obrany.

„So zámerom napodobniť ďalší chemický útok zo strany režimu proti pokojným civilistom, priniesli povstalci kanistre naplnené chlórom,“ uvádza sa ďalej.

Predpokladá sa, že zinscenovaný útok by následne rozšírili západné médiá a zároveň by poslúžil ako zámienka pre obnovenie leteckých útokov koalície proti sýrskym cieľom. Plánovaná provokácia má podľa ruskej armády za cieľ ospravedlniť útok FSA proti sýrskym vojskám na východnom brehu rieky Eufrat.

Pred podobnými provokáciami varovalo ruské ministerstvo obrany už v marci tohto roku, keď ruské Centrum na zmierenie znepriatelených strán v Sýrii dostalo od miestneho obyvateľa tip o chystanom útoku chemickou látkou vo východnej Ghúte.

Podľa najnovších spravodajských informácií dopravila teroristická skupina Tahrir al-Sham (predtým známa ako Front al-Nusra) za podobným účelom na predmestie Damasku hermeticky uzavreté nádoby, ktoré umiestnila v blízkosti veternej turbíny nachádzajúcej sa na streche jednej budovy. Uvedené nádoby môžu podľa týchto správ obsahovať jedovaté látky.

Podobný útok sa odohral aj 7. apríla tohto roku, ktorý ruské ministerstvo obrany označilo za zinscenovaný.

Zdroj: rt.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti