Rusko varovalo Facebook, že ho zablokuje

18.04.2018 | 14:52
  0
Varovanie prišlo dva dni po tom, ako ruský úrad pre dohľad nad internetom nariadil zablokovať aj službu Telegram.

Ruský úrad pre dohľad nad internetom a komunikáciou Roskomnadzor varoval, že obľúbená sociálna sieť Facebook môže byť v krajine zablokovaná, ak nesplní ruské požiadavky. V rozhovore pre denník Izvestija to vyhlásil šéf Roskomnadzoru Alexander Žarov. Kľúčovou ruskou podmienkou je povinnosť uchovávať údaje o ruských užívateľoch v Rusku, nie v zahraničí.

"Existuje niekoľko podmienok, ktoré musia byť splnené," povedal Žarov. Okrem presunu databáz o ruských používateľoch sa taktiež zmienil o potrebe, aby spoločnosť Facebook, ktorá prevádzkuje rovnomennú sieť, kompletne odstránila nelegálny obsah.

Žarov vyhlásil, že Facebook v plnení požiadaviek výrazne zaostává. "Ak to nebude všetko zavedené, prípadne ak nebude ruská vláda o ich zámeroch podniknúť nevyhnutné kroky informovaná, bude otázka zablokovania namieste,“ varoval.

Roskomnadzor sa s predstaviteľmi Facebooku stretáva v pravidelných polročných intervaloch. Posledné rokovania sa konalo tento rok v fobruári. Roskomnadzor od prevádzovateľa sociálnych sietí žiada aj vysvetlenie, prečo odpojil účty niektorým ruským médiám. Súvisí to s nedávnym oznámením prevádzkovateľa, že zmazal niekoľko stoviek profilov spojených so skupinou Rusov, ktoré americké úrady obvinili z pokusov ovplyvniť voľby v Spojených štátoch.

Varovanie adresované spoločnosti Facebook prišlo dva dni po tom, ako Roskomnadzor nariadil zablokovať šifrovanú komunikačnú službu Telegram, ktorá má 200 miliónov užívateľov. Zablokovanie služieb je odpoveďou úradu na jej odmietnutie poskytnúť ruskej tajnej službe kľúč k rozširovaniu komunikácie medzi užívateľmi.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti