Rusko úspešne otestovalo rakety schopné zostreliť najmodernejšie stíhačky F-35

25.05.2018 | 15:41
  0
Testovaná raketa zasiahla 480 kilometrov vzdialený cieľ.

Rusko podľa amerických médií úspešne otestovalo raketu zem-vzduch s najdlhšou dráhou letu na svete.

Moskva tvrdí, že jeho najnovší protiraketový systém S-500 dokáže zostreliť balistické rakety, ale aj najmodernejšie stíhačky F-35, ktorými disponuje americká a izraelská armáda. Počas najnovšieho testu dosiahla odpálená raketa 480 kilometrov vzdialený cieľ. S odvolaním sa na informácie amerických tajných služieb o tom informovala televízia CNBC.

Veliteľ izraelských vzdušných síl generálmajor Amikam Norkin tento týždeň informoval, že Izrael je prvou krajinou, ktorá počas svojej misie v Sýrii využila v boji stíhacie lietadlá F-35.

Americký vojenský zdroj pod podmienkou zachovania anonymity televízii CNBC oznámil, že testovaná raketa dosiahla o 80 kilometrov ďalej ako počas predchádzajúcej skúšky.

Rusko predpokladá, že systém S-500 bude do plnej prevádzky nasadený do roku 2020. Bude tiež schopný zasiahnuť ciele v blízkosti nízkej obežnej dráhy vo výške 100 kilometrov nad zemským povrchom.

Kremeľ uvedené informácie zatiaľ nepotvrdil.

S-500 spoločne s protiraketovým systémom S-400 nahradí zastaralý systém S-300.

Ruská federácia pred tým uvažovala, že systém S-300 poskytne Sýrii. Portál The Times of Israel vo svojom článku informoval, že po intenzívnom lobingu zo strany Izraela sa Moskva rozhodla systém S-300 zatiaľ nedodať.

Zdroj: timesofisrael.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti